Botoşani: Bolnavii pot lua doar compensate ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Farmaciştii refuză să mai elibereze medicamentele de pe reţetele scumpe pentru a nu da faliment. Şefii farmaciilor spun că sunt presaţi de termenele mici de plată către furnizori, iar Casa Asigurărilor de Sănătate îi plăteşte târziu.

Orice botoşănean care încearcă să-şi procure medicamentele de pe o reţetă compensată sau gratuită se loveşte de refuzul farmaciştilor. Aceştia spun fie că nu au medicamente, fie că nu le au pe toate de pe reţetă,  aşa că bolnavii sunt plimbaţi de la un farmacist la altul. „De trei zile încerc să iau reţeta completă şi nu reuşeşc. De fiecare dată nu au un medicament şi-mi spun să încerc zilele următoare“, se plânge Ionuţ Istrate, care se chinuie să ia reţeta pentru bunica sa, care suferă de afecţiuni cardiace.

Nu orice reţetă este refuzată, ci mai ales cele cu medicamente scumpe, care sunt gratuite sau compensate în mare parte. „Reţetele ne sunt decontate după un an de zile. Noi nu putem să stăm cu banii blocaţi atâta timp. Cel mai mare termen de plată pe care îl obţinem de la furnizorii de medicamente este de 45 de zile. Preferăm să nu mai eliberăm reţetele scumpe cu riscul de a pierde contractul cu Casa“, a declarat Ioana Anisie, farmacistă.


„Dacă se tem, să rezilieze contractul!“


Situaţia este cunoscută Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate de luni bune, însă nici ameninţările cu rezilierea contractului n-au schimbat situaţia. „Farmaciştii au semnat un contract cu Casa şi acesta trebuie respectat. Motivează că se tem să elibereze, că vin furnizorii şi îi presează. Dacă se tem, să rezilieze contractul“, a declarat Rodica Huţuleac, preşedinte director general al CJAS.


Clienţii fideli, puşi în geam


Pentru a nu pierde contractul cu CJAS, farmaciştii au găsit şi soluţia. Eliberează reţete numai clienţilor fideli şi astfel au ce raporta la Casă în fiecare zi. „Trebuie să supravieţuim şi noi. Legile după care ne desfăşurăm activitatea sunt greşite şi suntem forţaţi să le încălcăm, altfel închidem prăvălia şi plecăm acasă“, a subliniat Ioana Anisie.


Majoritatea farmaciilor au fost date deja în judecată de către furnizori pentru a-şi recupera banii şi riscă să fie închise dacă vor pierde. Între timp, bolnavii se plimbă de la o farmacie la alta şi până la urmă scot banii din buzunar pentru a-şi cumpăra medicamentele, chiar dacă au reţetă gratuită sau compensată.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite