Botoşani: Bolnavii închipuiţi, găsiţi lipsă la apel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru botoşăneni, teoretic cu grave probleme de sănătate, nu erau acasă la controlul inspectorilor Poliţiei Concediilor. Primele persoane verificate se aflau în concediu medical după ce, din acte, rezulta că au fost operate recent.

Inspectorii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au controlat ieri patru cazuri grave în acte, ale unor botoşăneni care şi-au luat concediu medical după ce au fost exernaţi din secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean Botoşani. Niciunul dintre cei vizaţi n-a fost găsit la domiciliul trecut în declaraţia pe propria răspundere ataşată la dosarul concediului medical. „În declaraţie este specificat foarte clar între ce intervale orare poate fi găsit la domiciliu. Medicul completează intervalele orare, în care pacientul este la spital pentru tratament sau pentru analize. Nu există nicio scăpare posibilă“, a explicat Rodica Huţuleac, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS).

Prima persoană verificată a fost Elena Grofu, externată pe 31 mai 2010, după ce, teoretic, a fost supusă unei intervenţii chirurgicale. „La prima verificare, pacienta nu a fost găsită la domiciliu, deşi între orele 12.00 şi 17.00 trebuia să fie acasă“, a precizat Cristian Apetrei, inspector al CJAS. Primele patru persoane verificate se vor alege cu suspendarea concediilor medicale şi vor fi nevoite să dea explicaţii angajatorilor cărora nu le vor mai fi decontate aceste concedii.

Şase medici s-au ales cu amenzi

Înainte de verificările la domiciliu, corpul de control al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate a verificat aleator medicii de familie şi cei specialişti. Şase dintre aceştia s-au ales cu amenzi în valoare de 5.000 de lei fiecare. „Săptămâna trecută am amendat şase medici prescriptori pentru eliberarea de certificate medicale fără respectarea prevederilor legale. Ei au eliberat concediile medicale fără acea declaraţie care este prevăzută în lege, fără adeverinţa medicală în care să fie trecut numărul de zile de concediu medical pe ultimele 12 luni“, a precizat preşedintele CJAS.

Conform prevederilor legale, medicii sancţionaţi nu mai au dreptul să elibereze concedii medicale, iar pacienţii acestora vor fi nevoiţi să-şi caute alţi medici de familie sau să se adrese altor medici specialişti pentru investigaţii şi tratament.

Deconturi cu nemiluita
Sancţiunile pentru eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare sunt cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 de lei. În luna aprilie, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a decontat concedii medicale de 500.000 lei, pentru ca o lună mai târziu totalul să ajungă la peste 700.000 lei. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite