Botoşani: Bolnavii din spitalele-azil, pe drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soarta pacienţilor şi a cadrelor medicale din cele trei unităţi închise de minister este incertă. 30 de botoşăneni care suferă de cancer, internaţi la Darabani, trebuie să fie evacuaţi. Primarul susţine că va suna la 112 pentru a-i duce cu salvarea la Dorohoi.

Autorităţile locale care au în administrare spitalele transformate de astăzi în azile de bătrâni sunt depăşite de situaţie. Acestea susţin că nu ştiu ce să facă cu pacienţii şi cu personalul medical pentru că nu au primit nimic concret în acest sens. Mulţi pacienţi internaţi în spitalele Darabani şi Truşeşti au solicitat externarea refuzând să fie trimişi departe de casă.  Au rămas doar pacienţii cu boli extrem de grave. 


La Darabani încă sunt internaţi 30 de bolnavi, iar majoritatea au cancer. Primarul ar trebui să evacuze spitalul. „Toţi bolnavii trebuie să fie transferaţi la Dorohoi şi personalul să plece acasă. Nu ştiu cum vor fi transferaţi pentru că nimeni nu ne-a spus nimic. Probabil voi suna la 112 să chem mai multe ambulanţe“, a spus Ghiorghi Burlacu, primarul Darabaniului.


„Nu pot să fac naveta!“


Cei 14 bolnavi internaţi la Spitalul Truşeşti au fost externaţi la cerere pentru că nu au vrut să se transfere la alte spitale. De trei zile, în spital au rămas doar salariaţii, care aşteaptă să se ia o decizie clară. „Personalul TESA va fi disponibilizat, iar cadrele sanitare vor fi redistribuite la alte spitale până pe 28 aprilie. Nimeni nu ne poate spune cum şi de cine vor fi plătiţi în această perioadă“, a declarat Mihaela Botez, directorul economic al Spitalului Truşeşti. Angajaţii sunt nemulţumiţi de redistribuirea în alte spitale. Personalul din Truşeşti ar urma să fie transferat, în limita locurilor disponibile, la spitalele din municipiul Botoşani, adică la 35 de kilometri de casă.


„Nu pot să fac naveta. Mai am şase luni până la pensie. Dacă aş primi un post de asistent farmacist la Botoşani, salariul ar fi în jur de 1.000 de lei şi naveta m-ar costa jumătate din leafă“
, a spus asistenta Nicoleta Saucă.


Al treilea spital desfiinţat este Sanatoriul TBC Guranda Aici, situaţia este absurdă. Clădirea în care a fost timp de 60 de ani sanatoriu TBC, încărcată bacteorologic, a fost retrocedată fostului proprietar. Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii vrea să facă azil.


La sanatoriu sunt internaţi 20 de bolnavi pe care nu-i vrea niciun spital. Ei ar putea fi transferaţi doar la spitalul din Bisericani, judeţul Neamţ.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite