Botoşani: Bolnavii cronic, refuzaţi la internarea în spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin măsura luată, şefii Spitalului Judeţean Botoşani vor să facă economii la buget, în condiţiile în care serviciile medicale sunt decontate cu zgârcenie de Casa de Asigurări de Sănătate.

În prima jumătate a anului, Spitalul de Urgenţe „Mavromati“ a făcut mai multe internări decât era prevăzut pentru decontare în contractul încheiat cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CJAS). Lunar, numărul internărilor a fost depăşit cu 400 de cazuri,  în condiţiile în care CJAS decontează doar 2.200 de paturi. Astfel, managerii spitalului s-au trezit cu servicii medicale neplătite şi cu riscul ca, la finalul anului, să nu mai poată face nici măcar o singură internare.

„Este o ruşine“
Având în vedere această situaţie, conducerea spitalului a decis să nu mai interneze bolnavii cronic. „Pe viitor vom interna doar cazurile acute şi accidentele. Bolnavii cronic care se prezintă la internare vor fi trecuţi pe liste de aşteptate şi vor fi spitalizaţi doar dacă ne vom permite acest lucru sau dacă devin cauzuri acute“, a declarat Ovidiu Mimor, directorul Spitalului „Mavromati“. Pentru acest an, Spitalul Judeţean a contractat cu CJAS 30.000 de servicii medicale.

Cheltuielile sunt imense, având în vedere că CJAS decontează anual servicii medicale de 40 de milioane de lei. „Este o măsură firească, pentru că «Mavromati» este un spital de urgenţă unde n-au ce căuta bolnavii cronic. Ei au încheiat cu noi un contract în funcţie de nişte indicatori, pe un număr de paturi. Este normal să nu internezi mai mulţi bolnavi decât numărul de paturi existent. Cazurile cronice pot să aştepte. Nu este obligatoriu ca aceşti pacienţi să fie internaţi doar pentru că aşa vor ei“, a explicat Rodica Huţuleac, preşedintele CJAS Botoşani.

Nu de aceeaşi părere sunt şi pacienţii. Botoşănenii care suferă de boli cronice spun că statul nu le mai oferă serviciile medicale pentru care li s-a oprit din salarii ca asigurări de sănătate. „Este o ruşine la ce s-a ajuns. Reţete primim doar pentru medicamente proaste. Pentru o consultaţie trebuie să te trezeşti cu noaptea-n cap să prinzi bon la cabinet, iar acum nu ne mai primesc nici în spital. Mai bine ne omoară pe toţi ca să ştim o treabă. Se pare că suntem o povară pentru stat şi vor să scape ne noi“,  a spus Mariana Andrei, bolnavă de diabet.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite