Botosani: Bolnavii, trataţi acasă contracost

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii de la „Mavromati“ vor să pună în practică acest proiect pentru a reduce cheltuielile cu spitalizarea botoşănenilor. Lipsa fondurilor i-a obligat pe managerii spitalelor din judeţ să găsească urgent noi surse de finanţare.

Problema sitemului sanitar din judeţ a fost discutată ieri la Colegiul Prefectural, unde s-a stabilit că managerii trebuie să găsească soluţii pentru a obţine bani şi din fonduri extrabugetare. Cei mai mulţi directori de spital s-au angajat că vor obţine sponsorizări. Conducerea de la Spitalul Judeţean „Mavromati“ vrea însă să înfiinţeze anul acesta un serviciu de tratamente contracost, la domiciliu, şi să amenajeze câteva saloane de lux. 


O zi de spitalizare costă 150 de lei


„Încă nu ne-am gândit la tarifele pe care le vom practica, dar este clar că vom trebui să dezvoltăm acest serviciu pentru a scădea cheltuielile de spitalizare cu bolnavii cronic. Trebuie să discut şi cu medicii şi asistentele dacă sunt dispuşi să facă teren, să meargă la domiciliul pacienţilor. Este un proiect pe care ne-am propus să-l realizăm cât mai repede“, a declarat  directorul Ovidiu Mimor.


Pentru o zi de spitalizare, fără tratamentul pacientului, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) decontează spitalului 150 de lei. Şi Maternitatea din Botoşani vrea să înfiinţeze un serviciu similar pentru tratarea lehuzelor şi a gravidelor la domiciliu. „Noi nu vom cere taxă pentru tratamentul la domiciliu, dar vom face economii considerabile la costurile de spitalizare. Pacientele vor fi tratate acasă de asistente medicale, iar costurile le vom deconta prin CJAS, mai puţin spitalizarea“, a spus Maria Oilar, directorul Maternităţii. 


Aceste propuneri sunt agreate şi de CJAS, potrivit căreia cele mai mari cheltuieli sunt cu decontarea serviciilor medicale din spitalele. Anul trecut, instituţia a decontat 137 de milioane de lei. „Este normal ca serviciile medicale la cerere să fie plătite. În spital trebuie să ajungă doar cazurile grave, care nu pot fi tratate în ambulatoriu. Din păcate, spitalele nu şi-au dezvoltat ambulatoriile şi sunt nevoite să facă internări mai multe decât decontează prin contractele încheiate“, a spus Rodica Huţuleac, preşedintele CJAS Botoşani. Anul trecut s-au cheltuit cu 13% mai mulţi bani pentru decontarea serviciilor medicale efectuate în spitalele judeţului decât în 2009.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite