Botoşani: Birurile locale lasă botoşănenii fără lefuri şi pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 1.000 de persoane s-au trezit în acest an cu popriri pe venituri pentru datoriile la bugetul local.

Sute de botoşăneni s-au trezit că nu mai pot scoate bani din conturi ori au popriri pe salarii sau pensii pentru că nu şi-au plătit taxele şi impozitele locale pentru case, terenuri şi maşini.


„Este vorba despre cei care au datorii vechi de peste 500 de lei. Nu facem popriri pentru restanţe mici“, a declarat Dumitru Neamţu, directorul adjunct al Direcţiei Taxe şi Impozite Locale. În acest an au fost înregistrate 931 de popriri. Mulţi dintre cei care au conturile blocate sunt angajaţi ai instituţiilor subordonate Primăriei Botoşani care nu au mai putut achita taxele din cauza reducerilor salariale. Printre datornicii executaţi sunt şi angajaţi din mediul privat, dar şi pensionari care nu şi-au mai achitat taxele şi impozitele locale din 2008.


Lacăt pe firme


„Banii de rată daţi luna trecută mi-au fost direcţionaţi către Primărie în contul taxelor, iar acum banca mă scoate datoare. Am cerut explicaţii şi mi s-a spus că am contul blocat pentru neplata impozitului pe casă. Nu mi se pare normal să facă ei ce vor cu banii mei fără să mă anunţe“, a spus revoltată Simona Isac, datornic.


Vânaţi de Primărie sunt şi agenţii economici. Numai în acest an, 231 de societăţi s-au ales cu conturile blocate pentru datorii la bugetul local. „S-a pus sechestru pe bunuri în valoare de 11,9 milioane de lei. În urma sechestrului s-a încasat suma de 167.000 de lei“, a mai spus adjunctul de la Finanţele Locale.


Peste 2.000 de datornici se află pe lista neagră a Primăriei pentru neplata amenzilor şi impozitelor locale. Pentru recuperarea datoriilor la bugetul local, municipalitatea mai întâi înştiinţează, apoi somează şi în final trece la executarea silită. Toţi datornicii somaţi se vor trezi cu portăreii la uşă dacă nu îşi achită datoriile în maximum o lună.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite