Botoşani: Bate vânt de criză prin şcolile auto!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Botoşănenii nu mai au bani de şcoala de şoferi. Stranierii şi tinerii care îşi caută un loc de muncă îşi mai permit acum să se înscrie la şcolile de şoferi.

1000 de lei costă şcoala de şoferi pentru categoria B şi dublu pentru camioane şi alte maşini grele. O avere pentru majoritatea botoşănenilor care se nu se mai înghesuie să îşi ia permisul de conducere.

20 de şcoli de şoferi sunt în tot judeţul. Deşi taxele sunt aceleaşi în ultimii doi ani, numărul cursanţilor a scăzut cu 30% faţă de anul trecut. 3147 de persoane au intrat de la începutul anului prin sălile de examinare şi doar jumătate au şi obţinut permisul. Majoritatea sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, dornici să se angajeze în ţară sau un străinătate. Pentru ei permisul contează mult în CV-ul cu care merg la interviu. Numeroşi angajatori nici nu discută cu ei, dacă aud că nu au carnet. „ Eu mi-am găsit un loc de muncă dar îmi cer permis de conducere categoria B pentru angajare. Sunt nevoit să fac şcoala. Să am permis nu este un moft", a spus Cosmin Fantu, un tânăr de 19 ani care speră să se angajeze după obţinerea permisului de conducere.

O necesitate este permisul de conducere şi pentru Dumitru Boicu, un tânăr de 30 de ani, crescător de animale din localitatea Călăraşi. „ Am nevoie de permis ca să pot veni la târg cu marfa. În ziua de astăzi eşti legat de mâni şi de picioare dacă nu te poţi mişca. Din păcate, tot mai puţini îşi permit financiar să facă şcoala de şoferi", a spus Dumitru Boicu care a strâns un an de zile bani pentru taxe şi este decis să devină şofer.

Pentru Viorel Chiriţă, un botoşănean stabilit în Spania de şapte ani, taxele sunt floare la ureche faţă de cele din străinătate. Omul vrea să fie camionagiu în Spania pentru o leafă de 1600 de euro lunar şi a venit la Botoşani să îşi ia permisul. „ În Spania, şcoala de şoferi mă ajungea 2000 euro pentru categoria C şi D. La Botoşani plătesc doar 2000 de lei, preţ în care intră şi motorina. Mi se par foarte bune preţurile", a spus Viorel Chiriţă, cursant.

Stranierii mai ţin şcolile de şoferi deschise în această perioadă de criză, recunosc instructorii auto care încearcă să îşi atragă elevii cu oferte şi bonusuri avantajoase. „Nu am mai mărit taxele de doi ani dar lumea tot nu are bani să le achite. Îi ajutăm cum putem.  Le dăm posibilitatea să achite taxele în rate şi le oferim gratuit cărţi cu teste auto necesare pentru pregătirea lor", , a spus ing. Ioan Zamfirache, instructor auto.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite