Botoşani: Bătaie pe clasa I la şcolile bune din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a fi siguri că nu rămân fără loc, unii părinţi au depus dosare la mai multe şcoli. Cele mai solicitate instituţii sunt cele din centrul municipiului.

Părinţii care încă nu şi-au înscris copiii în clasa I au puţine şanse să mai găsească locuri libere la şcolile considerate a fi cele mai bune din municipiu. La majoritatea instituţiilor din centrul oraşului, toate locurile au fost ocupate, iar alţi micuţi mai sunt primiţi doar dacă sunt cazuri în care unii părinţi, care şi-au înscris deja copiii, să renunţe la loc.

La şcolile nr. 7, nr. 6 şi Liceul de Arte s-a anunţat deja că nu mai există loc în băncile de clasa I, deşi înscrierea a început pe 3 martie. În schimb, la şcolile de la periferia municipiului sunt libere sute de locuri în clasa I, iar părinţii nu par să se înghesuie să-şi înscrie repede copiii.

Cele mai solicitate şcoli

Astfel de situaţii se repetă în fiecare an. Părinţii se luptă să-şi înscrie copiii la şcolile de prestigiu sau la anumiţi învăţători care şi-au format un renume în oraş.  O recunosc chiar şi directorii şcolilor, care nu le pot interzice oamenilor să-şi aducă boboceii la unitatea şcolară preferată.

„Noi deja avem 112 copii înscrişi pe o sută de locuri disponibile. Sperăm că vor mai renunţa câţiva până începe şcoala şi va fi totul în ordine. Avem presiuni din partea unor părinţi, însă nu prea putem face nimic pentru ei. Deja sunt cu 12 elevi mai mulţi decât ne-am planificat“, a declarat Abel Fănică Simion, directorul de la Şcoala Generală nr. 6 Botoşani. La fel s-a întâmplat şi la Şcoala nr. 7 şi Liceul de Artă, unde numărul de locuri pentru clasa I a fost depăşit cu doi şi respectiv trei înscrişi.

Locuri libere la periferie

La polul opus se găsesc aproape toate celelalte şcoli, care au sute de locuri libere pentru clasa I. De exemplu, la Şcoala generală nr. 2, pe cele 50 de locuri s-au înscris doar nouă elevi. „Avem locuri disponibile“, a spus Maria Gherman, secretara şcolii. Unii părinţi nici nu vor să audă să-şi înscrie copiii la o şcoală de la periferie şi sunt dispuşi să apeleze la pile şi relaţii doar pentru a reuşi să-şi înscrie odrasla la o şcoală considerată a fi bună.

„Este foarte important să ai pentru copilul tău un învăţător bun şi o şcoală care are toate condiţiile. Aş fi de acord să plătesc şi o taxă pentru a-mi înscrie copilul unde vreau eu. Cum nu există o astfel de taxă, am fost nevoită să apelez la pile“, a recunoscut Laura Cososchi, mama unui viitor boboc. La înscriere, au prioritate copiii de pe raza şcolilor.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite