Botoşani: Bătaie în promoţii la pompe funebre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de botoşăneni nu duc grija zilei de mâine pentru că au de câştigat de pe urma familiilor îndurerate. Piaţa pompelor funebre este sufocată de numărul mare de firme care poartă adevărate lupte pentru atragerea clienţilor. Preţurile te fac să crezi că este mai ieftin să trăieşti.

56 de firme de pompe funebre sunt în tot judeţul, iar jumătate s-au dechis numai în ultimul an, în plină criză financiară. Crucea bonus la un sicriu de 200 de euro cumpărat, îmbălsămare gratuită dacă iei la pachet şi praznicul sau reduceri pentru pomenile cumpărate de la firmă. Sunt câteva dintre ofertele cu care patronii firmelor de pompe funebre încearcă să-şi atragă clienţi.


Face machiaje speciale


Numai în municipiul Botoşani sunt 18 firme de pompe funebre. 12 s-au deschis acum un an, iar patronii poartă adevărate lupte cu concurenţa. De acest lucru s-a convins şi Gheorghe Foca, unul dintre primii antreprenori de pe piaţă. Specializat în autopsii după ani de zile de muncă la morga Spitalului Judeţean, asistentul medical a decis să intre în afaceri.


O vreme, lucrurile au mers bine mai ales că era singurul specializat în îmbălsămare. „Acum, oricine se laudă că ştie să facă asta. Profanează trupul bietului om doar ca să le ia banii rudelor“, a spus fostul asistent medical care este convins că adversarii săi au uitat de Dumnezeu în goana după îmbogăţire. „Dacă te gândeşti la durerea unei familii, laşi la preţ şi faci unele servicii gratuit. Nimeni nu trăieşte veşnic. Toţi ajungem la Judecată“, a spus Gheorghe Foca. El a găsit o modalitate inedită de a ajuta familiile să treacă mai uşor peste pierderea suferită.


„Vreau ca persoana decedată să pară vie în sicriu.Pare macabru, dar realizez machiaje speciale cu fond de ten şi farduri, vopsesc părul şi îmbălsămez cu substanţe aromate astfel ca rudele să depăşească şocul şi să aibă o amintire mai plăcută despre cel trecut în nefiinţă“, a mai spus Foca. Alţii vor să dea „tunul“ cu oferte promoţionale. „La un sicriu cumpărat oferim gratuit crucea. Facem discount şi la pomenile cumpărate de la noi“, a spus Bianca Butnariu, patronul unei firme de pompe funebre.


Specializat în repatrieri


Alţii îşi caută clienţi printre cei vii pe care încearcă să-i convingă să-şi cumpere sicriu încă din timpul vieţii. „Dăm sicrie şi în rate. Omul gospodar se gândeşte din timp că nu trăim cât lumea“, a spus Costică Vizitiu, un antreprenor din Săveni. Unii şi-au extins afacerile dincolo de graniţele ţării şi se ocupă de repatrieri. Patru firme din Botoşani au investit în această afacere.


„Zece morţi am adus anul ăsta din Italia şi Spania. Am investit 100.000 de euro în maşini speciale şi fac repatrieri. La un transport câştig 800 de euro, dacă dorm în maşină cu mortul şi beau apă de izvor. E mai convenabil decât să mă rog să vând un sicriu de 300 de lei“, a spus Eugen Creţu. Cea mai ieftină înmormântare costă 500 de euro, adică echivalentul ajutorului acordat de Primărie. Cei cu dare de mână cheltuiesc şi de şase ori mai mult.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite