Botoşani: Bătaie ca la facultate pe un loc la grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii părinţi, ca să fie siguri că vor avea unde să-şi ducă micuţul, au depus acte în mai multe locuri, ca să aibă de unde alege la toamnă.

În cele 28 de grădiniţe din municipiul Botoşani sunt doar 700 de locuri pentru grupa mică. Pentru ele se „bat“ aproape 1.300 de pitici, care vor împlini trei ani în toamnă. Concurenţa este mare şi niciun părinte nu vrea ca odrasla să le rămână pe dinafară. Aşa că se înghesuie să depună cereri îndeosebi la grădiniţele de top cu program prelungit.

Aproape 1.000 de cereri au fost depuse numai în ultima lună în condiţiile în care perioada de înscriere se încheie pe 10 iunie. Grădiniţa nr. 19 este una dintre cele mai solicitate din oraş în aceste săptămâni. 87 de cereri au fost depuse, iar dosarele continuă să se adune la secretariat.

Cerere dublă faţă de locurile oferite
„Avem doar 40 de locuri pentru grupa mică. Deja numărul cererilor este dublu faţă de posibilităţi. Va fi o triere drastică, iar prioritate vor avea familiile care locuiesc în zonă, cele care mai au copii la noi şi cele care au locul de muncă în apropiere. Restul vor fi respinse“, a spus Veruţa Chiţă, directorul Grădiniţei nr. 19 din Botoşani. Aceasta poate să suplimenteze doar 10 locuri în grupa mică deoarece legea prevede maxim 20 de copii în grupă.

Înscrieri duble sau triple
Ca să fie siguri că nu vor rămâne pe dinafară, unii părinţi au depus cereri la două şi chiar trei grădiniţe ca să fie siguri că vor prinde loc. „Fiecare vrea ce e mai bun pentru copilul său şi trebuie să lupte. Nu am cu cine să las fetiţa, iar din vară încep serviciul“, a spus Monica Daniliuc, cadru medical, care şi-a înscris fetiţa la două grădiniţe. Conducerea Inspectoratului Şcolar cunoaşte această situaţie, dar nu poate interveni.

„Din păcate, nu avem o evidenţă computerizată care să ne ajute să identificăm aceste cazuri. Părinţii trebuie să înţeleagă că şansele unui copil de a prinde un loc în grădiniţă sunt diminuate de aceşti părinţi care abuzează şi îşi înscriu copilul la mai multe unităţi ca să aibă de unde alege la toamnă“, a spus Daniel Botezatu, inspector general adjunct la IŞJ Botoşani.

În judeţ sunt 5.226 de copii de grupa mică
La nivelul judeţului Botoşani sunt 350 de grădiniţe unde sunt disponibile 2.932 de locuri în grupa mică. Oferta este slabă dacă se ţine cont de faptul că în judeţ sunt 5.226 de micuţi care au împlinit trei ani. Înscrierile se fac până pe 10 iunie, urmând ca listele cu micuţii acceptaţi să fie afişate pe 17 iunie.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite