Botoşani: Bani de la stat pentru panouri solare pe vile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dănuţ Fediucel susţine că a făcut o afacere avantajoasă când şi-a montat panourile solare
Dănuţ Fediucel susţine că a făcut o afacere avantajoasă când şi-a montat panourile solare

Botoşănenii care vor panouri solare sau alte instalaţii de producere a energiei eco se pot înscrie la a doua ediţie a Programului „Casa Verde“.

Administraţia Fondului pentru Mediu a lansat a doua sesiune a Programului „Casa Verde“, prin care se încurajează instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice.

Botoşănenii îşi pot depune dosarele de finanţare nerambursabilă la sediul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Botoşani. Bugetul alocat pentru acest an judeţului Botoşani este de puţin peste 2 milioane de lei. Anul trecut, 369 de persoane au beneficiat de subvenţii pentru a-şi monta astfel de sisteme.

Dosarul trebuie să conţină cererea de finanţare nerambursabilă, o declaraţie pe proprie răspundere a solicitantului, o copie după actul de identitate, extras de carte funciară pentru informare care să ateste drepul de proprietate, certificat de atestare fiscală privind plata obligaţiilor la bugetul local, adeverinţă privind existenţa contului bancar al solicitantului şi un plic A4.

Şi fostul viceprimar vrea panouri solare 
Prin Programul „Casa Verde“ statul acordă o subvenţie de 6.000 de lei pentru instalarea de panouri solare, 8.000 de lei pentru pompe de căldură şi 6.000 de lei pentru instalaţii de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete sau rumeguş.

Cei mai mulţi preferă panourile solare. Printre cei care vor să-şi depună actele pentru a beneficia de subvenţii se află şi fostul viceprimar, Romulus Eram. Proprietar al unei case cu o suprafaţă utilă de 400 de metri pătraţi, fostul edil recunoaşte că iarna cheltuieşte lunar 1.200 de lei pe căldură şi apă caldă.

„Vreau să-mi depun actele pentru un panou solar. Vară apa caldă este gratis, iar pe  timp de iarnă am calculat că îmi vor scădea costurile la factura de gaz cu cel puţin 50%“, a spus Romulus Eram.

Şi Dănuţ Fediucel, proprietarul unei vile, susţine eficienţa panourilor solare. „Pe timp de iarnă, în maxim două ore am apă caldă fără să consum curent sau gaz“, a spus botoşăneanul. Panourile solare nu poluează deloc, nu necesită întreţinere specială şi au o durată îndelungată de funcţionare. Deşi costurile sunt mari, de circa 10.000 de lei pentru un panou şi instalaţia aferentă, beneficiile sunt evidente.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite