Botosani: Bani cu ţârâita pentru prevenirea inundaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va trimite doar 5 milioane de lei din cele 27 cerute pentru amenajările hidrografice din judeţul Botoşani. Banii sunt insuficienţi pentru regularizarea râurilor care produc cele mai mari revărsări de ape.

La ultima şedinţă de Guvern, de miercuri, s-a aprobat alocarea a 47 de milioane de lei din Fondul de Mediu pentru zece judeţe din ţară. Banii, însă, nu ajung nici pe departe pentru lucrările care se impun pentru prevenirea inundaţiilor. Numai pentru judeţul Botoşani erau necesare 27 de milioane de lei. Calculele făcute la nivel de Guvern au arătat că la Botoşani vor ajunge cel mult cinci milioane de lei.


Bani pentru amenajarea malului stâng al Prutului


„Cu siguranţă, o parte din bani va fi pentru amenajarea malului stâng al Siretului, în zona localităţilor Hânţeşti şi Bucecea“, a declarat Ana Maria Agiu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale Apele Române. În judeţul Botoşani, urgente sunt lucrările de regularizare pe tot cursul râurilor Jijia, Miletin, dar şi la Prut sau în zona Dorohoiului .


„Am văzut în acest an ce inundaţii au fost. Din păcate, banii care vin pentru lucrări sunt extrem de puţini. Regularizarea Jijiei a început în 1989 şi, din 165 de kilometri, am reuşit să executăm lucrări doar pe 27 de kilometri“, a declarat Mitică Scutaru, inginer specialist la Direcţia Apele Române Iaşi. El a mai precizat că şi la Rădăuţi-Prut a existat un proiect care urmărea ridicarea unui dig de apărare de zece kilometri, dar s-a renunţat tot din motive financiare.


Investiţii începute în urmă cu 23 de ani, nefinalizate


În judeţul Botoşani sunt zeci de lucrări hidrografice începute înainte de anul 1990 şi abandonate din lipsă de fonduri financiare. Una dintre acestea este acumularea de la Vârfu Câmpului, începută în urmă cu 23 de ani şi neterminată încă. Aici trebuia să se construiască un baraj pe râul Siret, care să-l suplinească pe cel de la Bucecea şi  să alimenteze cu apă aproape jumătate din judeţul Botoşani.

În ultimii zece ani, banii alocaţi pentru continuarea lucrărilor au fost extrem de puţini, reuşindu-se practic doar să se conserve ce era construit deja. De un an, lucrările s-au reluat cu bani împrumutaţi din Uniunea Europeană şi se estimeaază că barajul va fi terminat în cel mult cinci ani. Pentru investiţie sunt necesare 10 milioane de lei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite