Botoşani: Băncile se feresc să-şi execute silit datornicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restanţierii la bănci pot sta liniştiţi cât este criză. Băncile nu mai sunt interesate să-şi execute silit datornicii pentru că apartamentele ipotecate nu se vând nici la jumătate de preţ. Bancherii au ajuns la concluzia că este mai eficient să renegociezi cu cleinţii rău platnici condiţii noi de rambursare decât să recurgă la executarea silită a lor.

Din cauza blocării pieţei imobiliare băncile au fost nevoite să găsească noi soluţii prin care să reucperze datoriile de la clienţii rău-platnici. Dacă în anii trecuţi, lunar, erau scoase la vânzare zeci de apartamente luate garanţie imobiliară acum foarte rar bancile mai organizaează licitaţii pentru vânzarea unor astfel de bunuri.

Absolut toate băncile au ajuns la concluzia că este mult mai eficient să găsească împreună cu clienţii o cale amiabilă prin care creditele să poată fi rambursate fără a se recurge la executărea silită. „Aceasta este realitatea şi trebuie să ne adaptăm pieţei. În momentul când observăm că un client are restanţe îl invităm la bancă pentru a renegocia condiţiile de rambursare a creditului. Îi oferim posibilitarea să nu plătească ratele timp de trei luni sau îi prelungim creditul pe o perioadă mai mare, urmând să plătească rate mai mici. Interesul nostru este să recuperăm banii împrumutaţi şi nu să ne transformăm în vânzători de apartamente sau alte bunuri ipotecate. Prectic încercăm o restructurare a creditului. " a declarat Gabriel Luţă, directorul Raifeeisen Bank Botoşani.

Banca are scoase la vânzare prin licitaţie şase apartamente şi trei terenuri însă de câteva luni nimeni nu s-a arătat interesat să le cumpere.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite