Botoşani: Avem mamograf de 300.000 de lei dar degeaba: Medicii de familie nu se deranjează să trimită femeile la control!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai puţin de 20 de femei ajung lunar la Maternitatea Botoşani pentru aceste examinări gratuite pentru că medicii de familie nu le dau bilet de trimitere din comoditate, spun specialiştii. Tocmai de aceea , tot mai multe femei sunt depistate târziu că au cancer la sân. Mai bine de jumătate dintre paciente nu au supravieţuit operaţiei. 

Singurul mamograf din judeţ este la Maternitatea Botoşani.  Aparatul a costat 304.158 de lei şi a fost achiziţionat în 2002 cu bani de la Banca Mondială pentru investigarea femeilor de peste 40 de ani.  Din păcate, aparatul care ar putea depista la timp cancerul mamar nu este folosit la capacitate maximă deşi analizele sunt gratuite pentru pentru femeile care au bilet de trimitere.

Botoşani: Mamograf la Maternitatea

Lunar,  doar 250 din cele peste 100.000 de femei cu vârste de peste 40 de ani ajung la Maternitatea Botoşani cu bilet de trimitere de la medicul de familie pentru efectuarea acestor investigaţii. „ Nu înţelegem de ce medicii de familie nu recomandă pacientelor să facă aceste controale perioadice , necesare pentru depistarea cancerului la sân. Sunt gratuite şi pot salva vieţi." a declarat Rodica Monoranu, asistent şef Maternitatea Botoşani.

În lipsa informării, femeile aleg să meargă la Clinica Oncologică Cluj sau să plătească 70 de lei pentru investigaţie în centrele particulare. Luna trecută, doar 60 de femei au fost trimise de medicii de familie la controale dar media nu depăşeşte 20 de cazuri lunar.

Aparatul îşi dovedeşte utilitatea când vine vorba despre pacientele internate la Maternitatea Botoşani care sunt investigate periodic la cererea medicilor specialişti. „ Din cele 1100 de femei investigate în acest an, 48 au fost diagnosticate cu suspciune de cancer mamar" a mai spus asistentul şef.

În evidenţele medicilor se află 767 de paciente cu vârste cuprinse între 20 şi 75 de ani. 20% dintre bolnave se află în ultimul stadiul şi sunt atent monitorizate de specialişti.

Detalii despre acest subiect află mâine în Adevărul de Seară.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite