Botoşani: Au legat şcoala de gard ca să muncească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi copii renunţă la educaţie după terminarea clasei a VIII-a şi preferă să plece peste hotare. Minorii provin din familii sărace şi încep să lucreze fie pe lângă gospodării, fie în străinătate.

În acest an şcolar, aproape 400 de elevi din judeţ au au renunţat la şcoală. Mai bine de jumătate dintre copiii care au abandonat cursurile sunt elevi de gimnaziu din mediul rural cărora le ajunge că ştiu să scriu şi să citească.

„Termină opt clase şi nu mai sunt interesaţi de liceu sau o profesională. Mulţi sunt săraci, iar părinţii nu au bani să-i trimită la oraş pentru continuarea cursurilor. La 14 ani, îşi caută de lucru sau îşi ajută familia în gospodărie“, a spus Daniel Irimia, învăţător la Şcoala Generală din localitatea Manoleasa.

Bobocii, emigrează în Italia şi Spania

Şi mai îngrijorător este faptul că elevi din ciclul primar renunţă la educaţie. Numai în acest an, 37 de elevi din clasele I-IV nu au mai venit la cursuri. Majoritatea au părinţii plecaţi la muncă în străinătate şi au renunţat la şcoală ca să urmeze cursurile şcolilor din Italia şi Spania.

În această situaţie este şi Ionuţ, un băieţel de 9 ani din localitatea Dersca. După terminarea clasei a II-a, băiatul a plecat la părinţii săi în Spania unde îşi va continua studiile.

„Nu putea sta fără părinţi. Trebuia să renunţe la şcoală şi să meargă cu ei în Spania. Va învăţa acolo pentru că sunt şi şcoli pentru copii de stranieri“, a spus Viorica Dughilă, bunica lui Ionuţ, În străinătate aleg să plece şi unii liceeni. Peste 160 de elevi de liceu şi de la şcoala profesională au abandonat cursurile anul acesta. Ei au ales să muncească.

Abandon crescut printre adolescenţi

„97 de elevi au abandonat şcoala în învăţământul liceal şi 75 în cel profesional. Abandonul este ridicat, în special, la trecerea din clasa a X-a într-a XI-a“, a declarat Daniel Bucataru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani. Anul trecut, 508 dintre cei 79.917 elevi au renunţat la carte. Oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean au anunţat că mii de elevi vor primi în acest an ajutor financiar de câte 180 de lei prin programul „Bani de liceu“.

Peste 5.200 de liceeni din tot judeţul vor încasa anul acesta burse sociale în valoare totală de aproape 10 milioane de lei.  

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite