Botoşani: Atribuţiile Poliţiei Locale, controversate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali din Botoşani au dat o hotărâre potrivit căreia agenţii au dreptul de a sancţiona şoferii în trafic. Reglementările Codului Rutier arată, însă, că această sarcină revine altor categorii de oameni ai legii.

Potrivit hotărârii date de consilierii locali în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, Poliţia Locală are următoarele atribuţii: constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea şi parcarea autovehiculelor. De asemenea, poliţiştii locali au dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar. În plus, agenţii locali ar avea atribuţii în oprirea autovehiculelor în trafic.

Controale în trafic cu echipaje rutiere şi locale

„Ei au dreptul să oprească în trafic maşinile peste 3,5 tone pentru a verifica libera trecere emisă de către Primărie, dacă există sau nu, iar dacă nu există să fie sancţionaţi şoferii şi societăţile pentru care ei conduc. Ei mai au posibilitatea ca după un parteneriat cu Poliţia Rutieră să aplice sancţiuni cu puncte de penalizare pentru şoferii indisciplinaţi, cei care opresc acolo unde este interzis“, a precizat viceprimarul Florin Ghiorghiţă.

Însă, potrivit Codului Rutier în vigoare, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier, iar în punctele de trecere a graniţei de stat de către poliţiştii de frontieră, şi nu de către poliţistul local. De două luni, şoferii botoşăneni se întâlnesc mereu cu echipaje mixte, în care actele sunt controlate de multe ori şi de poliţiştii locali, deşi aceştia nu au acest drept.

„Este aceeaşi situaţie ca atunci când au fost înfiinţaţi gardienii. Poliţiştii de la rutieră au atestate, au susţinut examene, pe când cei de la Locală, de cele mai multe ori, nu au nici măcar permis de conducere, dar vor să te verifice la acte“, a spus Ioan Timofte, şofer de taxi.

„Reglementăm aceste aspecte

Poliţiştii rutieri, cei specializaţi în controlul şoferilor în trafic, susţin că atribuţiile agenţilor locali nu sunt încă definitivate şi sunt siguri că fiecare va avea sarcini bine delimitate. „Abia acum reglementăm aceste aspecte privind atribuţiile fiecăruia. Am înţeles de la şeful Poliţiei Locale că sunt trimişi pentru specializare nişte lucrători. După lege, au atribuţii de control numai asupra vehiculelor parcate“, a precizat Victor Ciubotaru, şeful biroului municipal al Poliţiei Rutiere.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite