Botoşani: Atenţie: Concediile medicale vor fi verificate de poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Anul trecut botoşănenii şi-au luat 60 de mii de concedii medicale
Botoşani: Anul trecut botoşănenii şi-au luat 60 de mii de concedii medicale

Printr-un proiect de ordonanţă supus astăzi dezbaterii publice , poliţiştii şi reprezentanţii Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate vor verifica legalitatea concediilor medicale. Proiectul ar putea fi aprobat într-o lună. Statul a plătit numai anul trecut peste un milion de euro pentru cele 60 de mii de concedii medicale acordate botoşănenilor.

Proiectul de act normativ prevede că angajatorii pot verifica dacă persoana aflată în concediu medical se află la domiciuliu şi sau nu a părăsit localitatea în perioada în care nu se află la spital pentru tratament. Aceste controale se vor face cu ajutorul poliţiştilor şi a reprezentanţilor  Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate.

Proiectul prevede sancţiuni şi amenzi de până la 5000 de lei pentru acordarea ilegală a concediilor medicale şi plata nejustificată  aindemnizaţiilor. Astfel statul speră să reducă drastic cheltuielile prin reducerea numărului de concedii medicale acordate anual salariaţiilor. De asemenea, perioada de acordarea a acestor concedii va fi redusă de la 90 la 60 de zile, pentru cei care ajung în faţa comisiilor de specialitate.

Peste 60 de mii de concedii medicale au fost acordate în 2009 botoşănenilor. Asta în condiţiile în care judeţul are doar 50 de mii de salariaţi. Mai exact, este vorba de 565 de mii de zile pentru care statul a plătit 1,1 milioane de euro.  

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite