Botoşani: Anchetă ministerială la Casa Agronomului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corpul de control al Ministerului Agriculturii a verificat timp de  o săptămână instituţia. Poliţia are deja în lucru un dosar penal, iar directoarea Casei Agronomului , şi ea anchetată,  se aşteaptă să fie demisă.

Echipa de control de la Ministerul Agriculturii a ajuns la Botoşani  să verifice Casa Agronomului după ce în urmă cu o lună prefectul judeţului l-a sesizat pe ministrul agriculturii despre mai multe nereguli descoperite de jurisţii prefecturii la această instituţie.  Atunci au fost descoperite lucruri extrem de grave atât la Casa Agronomului cât şi la Camera Agricolă, instituţie subordionată Consiliului judeţean.

 Prefectul a făcut sesizari penale faţă de cinci persoane, respectiv directorul Camerei Agricole, Gheorghe Dănilă, directorul Casei Agronomului, Geanina Huială, a contabilului Camerei Agricole, Luminiţa Dumitriu, consilierului juridic al Camerei Agricole, Mihai Grigoriu, dar şi a casierului Camerei Agricole, Mihai Cracană. Toţi cei cinci angajaţi sunt acuzaţi de conflict de interese, abuz în serviciu, fals şi uz de fals, iar Poliţia are deja în lucru un dosar penal în care aceştia sunt cercetaţi.

Săptămâna trecută, ministrul agriculturii şi-a trimis la Botoşani echipa de control care a constat exact aceleaşi lucruri descoperite de juriştii Prefecturii Botoşani. Cel mai grav lucru este că angajaţii instituţiei au oferit consulatţă pentru întocmirea a sute de proiecte europene şi deşi au încasat onorarii de la fermieri acestea nu au fost evidenţiate în contabilitatea instituţiilor. Pentru un singur proiect se percepeau sume cuprinse între 200 şi 3200 de lei. Se bănuieşte că banii au fost băgaţi în propriile buzunare, iar un prejudiciu exact nu se poate calcula întrucât nu există facturi, chitanţe sau sau registre de evidenţă contabilă. „Unii confundă domeniul public şi banii statului cu propriul buzunar. Şi chiar se cred aşa nişte genii, crezând că nimeni nu va reuşi să dezlege misterul marilor inginerii financiare", a spus prefectul Cristian Roman. 

Amănunte, în Adevărul de Seară de mâine

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite