Botoşani: Anchetă cu iz penal la Casa Agronomului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii de la Casa Agronomului sunt cercetaţi de poliţişti
Angajaţii de la Casa Agronomului sunt cercetaţi de poliţişti

Casa Agronomului a fost prejudiciată de mai mulţi angajaţi cu sume mari de bani, care nici măcar nu pot fi calculate întrucât nu apar în acte. Directorul se aşteaptă să fie demis.

Echipa de control a Ministerului Agriculturii a ajuns să verifice Casa Agronomului după ce în urmă cu o lună prefectul Cristian Roman l-a sesizat pe ministrul Valeriu Tabără despre neregulile găsite de jurişti.Atunci au fost descoperite lucruri extrem de grave atât la Casa Agronomului, cât şi la Camera Agricolă, instituţie subordonată Consiliului Judeţean (CJ).

Prefectul a făcut sesizari penale faţă de cinci persoane, respectiv directorul Camerei Agricole, Gheorghe Dănilă, directorul Casei Agronomului, Geanina Huială, contabilul Camerei Agricole, Luminiţa Dumitriu, consilierul juridic, Mihai Grigoriu, dar şi faţă de casierul Camerei Agricole, Mihai Cracană.
Aceştia sunt acuzaţi de conflict de interese, abuz în serviciu, fals şi uz de fals, iar Poliţia are deja în lucru un dosar penal în care aceştia sunt cercetaţi. Ministerul confirmat raportul de control al Prefecturii.

Săptămâna trecută, ministrul Agriculturii a trimis la Botoşani echipa de control care a constatat exact aceleaşi lucruri descoperite de juriştii Prefecturii. Cel mai grav lucru descoperit este că angajaţii instituţiei au oferit consultanţă pentru sute de proiecte europene şi, deşi au încasat onorarii de la fermieri, acestea nu apar în actele contabile.

„Confundă banii statului cu propriul buzunar“

Pentru un singur proiect se percepeau sume cuprinse între 200 şi 3.200 de lei. Se bănuieşte că banii au fost băgaţi în propriile buzunare, iar un prejudiciu exact nu se poate calcula întrucât nu există facturi, chitanţe sau registre de evidenţă contabilă. „Unii confundă domeniul public şi banii statului cu propriul buzunar. Se cred aşa nişte genii şi au impresia că nimeni nu va reuşi să dezlege misterul marilor inginerii financiare. Lucrurile nu stau aşa. Cred că se vor convinge de asta şi ei cât de curând“, a spus Cristian Roman.

Mai mult, o parte dintre angajaţii instituţiei erau rude şi se aflau în situaţii de incompatibilitate. „Corpul de control al ministrului a confirmat absolut toate punctele din raportul nostru, urmând să propună o soluţie“, a adăugat prefectul.

Un val de demiteri

Urmează ca cei doi inspectori ministeriali să întocmească propriul raport, apoi ministrul va decide eventualele sancţiuni administrative. Direcţia Generală de Finanţe Publice a solicitat toate documentele contabile de la Casa Agronomului, urmând să declanşeze un control fiscal general la unitate. Directorul instituţiei se aşteaptă acum să fie demis.

„Încă nu am primit niciun răspuns de la Ministerul Agriculturii. Cei care au venit în control au făcut mai mult copii la contractele făcute de noi şi au luat şi declaraţii de la oameni. Mă aştept să fiu demisă, nu ştiu ce să vă spun. Asta-i situaţia“, a spus Geanina Huială, directorul Casei Agronomului.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite