Botosani: Alcoolicii şi drogaţii fac rând la Urgenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambulanţele îi aduc la spital pe botoşănenii care au mâncat sau băut peste măsură
Ambulanţele îi aduc la spital pe botoşănenii care au mâncat sau băut peste măsură

Zeci de botoşăneni au preferat să îşi bea minţile sau să se drogheze în cele trei zile de Crăciun. Medicii de la Spitalul Judeţean „Mavromati“ au avut de-a face cu 200 de asemenea cazuri.

Zeci de botoşăneni au renunţat la produsele tradiţionale de Crăciun în favoarea alcoolului şi a drogurilor. „În zilele de Sărbători sunt două categorii mari de pacienţi, traumatismele prin agresiune şi bolnavii cronic decompensaţi din cauza abuzului alimentar şi a abuzului de alcool. Anul acesta agresiunile sunt toate pe fondul consumului de alcool“, a explicat Mihaela Miler, directorul medical al Spitalului Judeţean.


Medicii care au fost de gardă în perioada Crăciunului au tratat zeci de beţivi şi peste 40 de pacienţi cu traumatisme rezultate în urma consumului de alcool. Au fost şi botoşăneni care
şi-au făcut de cap cu produsele halucinogene. „În fiecare zi de Crăciun am avut câte un caz de etnobotanice. Şi ieri dimineaţă a ajuns la noi o fată care a declarat că a consumat halucinogene“, a precizat Gianina Temciuc, asistentă în cadrul Unităţii de Primire a Urgenţelor de la „Mavromati“.


Scandaluri în locuinţe


Numărul celor care au preferat să sărbătorească naşterea Domnului cu alcool este mult mai mare decât totalul pacienţilor trataţi la Unitatea de Primire a Urgenţelor. Din cele aproape 300 de apeluri la numărul unic de urgenţă, 60 % au venit de la rudele celor care au făcut exces de băutură. „În cele 164 de cazuri semnalate, a fost vorba de scandaluri, agresiuni, tulburarea liniştii şi ordinii publice. Toate evenimentele au avut loc în locuinţe şi s-au petrecut pe fondul consumului excesiv de alcool“, a declarat Daniela Darea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani. Forţele de ordine se aşteaptă să intervină în asemenea cazuri şi în perioada următoare. Potrivit bilanţurilor din anii anteriori, botoşănenii se vor opri din băut doar după trecerea în noul an.

Evitaţi carnea de porc şi maioneza


Cei care au făcut abuzuri alimentare au început să se prezinte în la Ugenţe abia în a treia zi de Crăciun. „Predispuşi sunt cardiacii, diabeticii, persoanele care au colicistite sau pancreatite“, a spus Mihaela Miler, director medical la „Mavromati“.  Bolnavii ar trebui să evite carnea de porc şi maioneza. Din casă nu ar trebui să lipsească în perioada Sărbătorilor Trifermentul şi antispasmicele.   

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite