Botoşani: Ajutoare la încălzire în funcţie de avere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de familii nu vor mai primi iarna aceasta bani pentru lemne sau gaz din cauză că deţin maşini sau terenuri. O treime din botoşănenii care beneficiau în anii trecuţi de ajutoare nu vor mai avea dreptul în acest an la bani.

Frigul le va da frisoane puţinilor clienţi rămaşi la Termica. Federaţia Asociaţiilor de Proprietari (FAP) din Botoşani estimează că 60% din cei care primesc energie termică în sistem centralizat nu vor primi ajutoare la plata căldurii în această iarnă. Cei mai mulţi sunt pensionari, care şi-a depus la bănci bani pentru înmormântare sau au terenuri la ţară. Potrivit legii, sunt consideraţi bogaţi şi vor fi excluşi de la ajutoare.

„Va fi jale la iarnă“

„Încă nu am făcut evaluări exacte pentru că abia au apărut reglementările. Vom şti exact când se vor depune cererile pentru subvenţii. Oricum, discuţiile purtate cu şefii de asociaţie arată că unul din trei clienţi Termica nu se încadrează în aceste prevederi. Va fi jale la iarnă. Oamenii vor trebui să vândă de prin casă pentru a-şi putea plăti factura la căldură“, a declarat Petrică Butnariu, preşedintele FAP Botoşani.

Noile reglementări privind acordarea de ajutoare loveşte şi în cei aproape 64.000 de beneficiari ai banilor de lemne şi gaz metan. Mai bine de jumătate dintre aceştia locuiesc la casă, au terenuri şi animale în curte. Oamenii sunt disperaţi că nu vor primi sprijin de la stat pentru încălzire. „Am o vacă în grajd. Este singura mea avere. Numai eu ştiu cum am cumpărat-o şi cum o hrănesc. Din pensia de 520 de lei nu voi putea cumpăra lemne la iarnă. Mă vor găsi moartă în casă“, a spus Maricica Iliuţă, unul dintre pensionarii care locuiesc la curte în cartierul Tulbureni, la marginea oraşului.

Autorităţile locale spun că nu au primit încă normele de aplicare a legii. „Până atunci nu ştim cum se vor acorda ajutoarele la încălzire pentru iarnă“, a declarat Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoşani.

Cererile pentru acordarea ajutoarele la căldură pentru iarna 2010/2011 se depun începând de la sfârşitul acestei luni. Asociaţiile de proprietari, dar şi Serviciul de Asistenţă Socială aşteaptă zilele acestea noile formulare care impun restricţii.

Cei care nu-şi declară averile vor fi amendaţi cu 5.000 de lei şi obligaţi să restituie sumele primite de la stat. FAP se va adresa instanţei pentru a vedea dacă aceste măsuri sunt constituţionale.

Nu primesc ajutoare la încălzire
- cei cu terenuri de peste 1000 de metri pătraţi;
- cei care au maşină cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm cubi;
- cei care deţin alte locuinţe în afara celei de domiciliu;
- cei care au în conturi la banci mai mult de 3.000 de lei;
- cei care au animale de curte (vaci şi porci).

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite