Botoşani: Aglomeraţie de nedescris la pensii anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Epuizaţi de muncă, sute de botoşăneni doresc să se pensioneze înainte de termen.După ce luni de zile au fost amânaţi de stat, botoşănenii au dat buluc la Casa Judeţeană  de Pensii pentru a-si depune dosarele pentru pensia anticipată.

Pentru a face economii la buget, anul trecut statul a amânat orice dosar de pensionare anticipată. Cum noua lege a pensiilor care a intrat în vigoare de anul acesta acordă din nou acest drept, oamenii se înghesuie la ghişeele Casei de Pensii pentru a-şi depune dosarele de pensionare anticipată.

Zilnic, sute de oamenii stau la cozi interminabile pentru a se informa de noile condiţii necesare pensionării anticipate sau pentru a-şi depune efectiv actele.  Nu toţi au însă norocul să scape aşa uşor de servici. Statul a impus noi condiţii pentru pensionarea anticipată şi puţini sunt cei care le îndeplinesc.

Pentru pensia anticipată fără aplicare de penalităţi, o persoană se poate pensiona la vârsta de 60 de ani, cu cinci ani mai devreme,  doar dacă are un stagiul de cotizare de 35 de ani şi o vechime în muncă de 43 de ani. La pensia parţial anticipată se calculează însă penalităţi care sunt mai mari decât erau până acum. Penalităţile sunt de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare. Concret, dacă o persoană îşi depune dosarul pentru pensie parţial anticipată mai repede cu cinci ani decât ar trebui să se pensioneze, va pierde 45% din pensie. „ a declarat Cătălin Dupir, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Botoşani.

Într-o săptâmână, dintr-un toal de 500 de cereri, Casa Judeţeană de Pensii a înregistrat 237 de dosare de pensionare anticipată sau parţial anticipată. Conducerea Casei de Pensii spune că lumea nu are de ce să se înghesuie la ghişee pentru că cererile pot fi primite pe tot parcursul anului, din data când persoana îndeplineşte condiţiile de pensionare anticipată.

Amănunte, în Adevărul de Seară de mâine  

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite