Botoşani: Află cât de mici vor fi cele mai mari salarii din învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După proteste, profesorii s-au ales cu salariile tăiate. Plafonarea salariilor prin lege va anula majorările obţinute în instanţă. Cu gradul I şi o vechime de peste 40 de ani, un dascăl nu va putea cîştiga mai mult de 1.894 de lei. Nemulţumiţi, profesorii se pregătesc să iasă din nou în stradă.

Proiectul de lege privind plafonarea salariilor profesorilor anulează aproape toate drepturile salariale de care mai beneficiau dascălii. Ei nu vor  mai lua premii în bani şi nici prime de vacanţă, tichete de masă, tichete cadou sau  indemnizaţii la iesirea la pensie. Orele suplimentare nu vor fi plătite, ele fiind compensate cu zile libere. 

Citeşte şi:

Guvernul contraatacă profesorii cu o lege ce anulează majorările salariale căştigate în instanţă

Lider de sindicat: „proiectul de lege este greşit din start"

Noua lege  prevede clar că  salariul brut de încadrare pentru personalul didactic preuniversitar va fi plafonat  la 979 de lei pentru un profesor debutant şi la 1.101 de lei pentru un profesor cu grad didactic I şi vechime cuprinsă intre doi şi şase ani.  Dascălii spun că aceste prevederi nu se pot aplica.  „Pentru gradul I îţi trebuie o vechime de cel puţin zece ani sau doctorat. Deci proiectul de lege este greşit din start", susţine Liviu Axinte, liderul LSI Botoşani.

Un profesor cu grad I cu vechime între 10 şi 14 ani va avea 1.391 lei, remuneraţia urmând să crească la 1.481 lei pentru 18-22 ani vechime , 1.713 lei pentru 30-35 ani şi la 1.894 de lei pentru vechime de peste 40 de ani.

Acestea vor fi cele mai mari salarii:

Învăţător după 40 de ani vechime -  1.477 lei  brut

Profesor  după 40 de ani vechime -  1.894  lei brut

Universitar după 40 de ani vechime - 6.971 lei brut

Profesorii se pregătesc de noi proteste

Dascălii sunt dispuşi să iasă din nou în stradă pentru a-şi apăra drepturile. Săptămâna viitoare se va decide un calandar al protestelor. „Această lege este un atac premeditat asupra profesorilor. După proteste am ieşit mai rău. În învăţământ sunt şi salarii mari şi nimeni nu a negat acest lucru, dar nu poţi să tai cu barda la toată lumea şi să nu te gândeşti că în spatele cifrelor sunt oameni. Un profesor care căştiga 900 de lei va lua acum un salariu de 700 de lei. Cu aceşti bani el nu se va putea hrăni şi îmbrăca ca să se prezinte decent în faţa elevilor. În această săptâmână ne vom hotărî  la ce forme de protest vom recurge. Cu siguranţă legea va fi atacată la Curtea Constituţională",  a spus  Liviu Axinte liderul LSI Botoşani

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite