Botoşani: Afacerile mici, cheia succesului pe criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la afaceri online, la mici brutării la sate sau la firme de cadouri personalizate, afaceriştii reuşesc să pună bani deoparte pentru vacanţe în străinătate.

În vreme ce firme de renume din construcţii şi alimentaţie publică din Botoşani au declarat anul trecut insolvenţa şi au trimis angajaţii acasă, afaceri noi şi-au făcut loc pe piaţa din judeţ. Sunt firme mici, de familie, care nu înregistrează profituri anuale mai mari de 30.000 de euro, dar care rezistă în aceste vremuri de criză. Peste 30 de astfel de societăţi noi au fost înregistrate la Camera de Comerţ din Botoşani în ultimii doi ani. Mai bine de 70% din ele nu au mai mult de trei angajaţi, iar cheltuielile sunt minime.

S-a împrumutat de la prieteni

Bogdan Balazs are 32 de ani şi a lucrat la o firmă privată de grafică. Banii nu-i ajungeau de la o lună la alta şi nu mai făcea faţă datoriilor. Cum patronul nu a luat în calcul majorarea salariului de 200 de euro lunar, Bogdan a decis să rişte şi să devină propriul şef .

Chiar când criza a început să se facă simţită în toată ţara, el şi-a deschis o firmă de cadouri personalizate cu 4.000 de lei, bani împrumutaţi de la părinţi şi prieteni. Şi-a cumpărat o imprimantă profesională şi vopseluri speciale şi a început treaba. „Inscripţionez mesaje şi fotografii pe orice. Fac calendare personalizate, brelocuri, suporturi haioase şi orice îmi trece prin cap. Eu şi soţia mea suntem singurii angajaţi ai firmei“, a spus tânărul.

Afacerea îi aduce anual un profit de 20.000 de euro. După ce achită taxele la stat, scade cheltuielile şi chiria spaţiului, rămâne cu un salariu bun care îi permite să-şi întreţină familia şi să pună ceva bani deoparte. 30.000 de euro anual are profit şi Dana Iordăchescu, o tânără de 34 de ani care a absolvit Facultatea de Design şi care şi-a deschis propria firmă de decoraţiuni interioare.

Mama şi iubitul ei sunt singurii angajaţi, iar biroul şi l-a deschis în apartamentul ei. „Anul trecut am împrumutat 5.000 de euro de la bancă şi i-am investit în materiale. Comenzile vin de la familiile cu bani şi idei excentrice care vor obiecte unicat“, a spus tânăra.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite