Botoşani: Afaceri cu diplome la Colegiul „Gh. Asachi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“ nu poartă uniforme, deşi au plătit pentru ele
Elevii de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“ nu poartă uniforme, deşi au plătit pentru ele

Angajaţii Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi“ vindeau un formular de diplomă elevilor săi cu câte 6 lei, deşi costă 4 lei în toate liceele din ţară. Peste 300 de absolvenţi de liceu au avut nevoie de câte şase formulare, aşa că fiecare a plătit după finalizarea studiilor câte 36 de lei în loc de 24, cât ar fi fost legal.

Banii au fost adunaţi prin secretariatul şcolii, iar acum conducerea colegiului trebuie să dea explicaţii şefilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), care au deschis o anchetă în urma plângerilor primite de la părinţi.

„Am verificat sesizările şi acestea se confirmă. Deocamdată ancheta este în plină desfăşurare şi nu vă pot spune mai multe până la finalizarea ei“, a declarat Ada Macovei, inspectorul şef al IŞJ Botoşani. Georgeta Pogurschi, directorul colegiului este plecată din ţară.

Banii vor fi returnaţi
Contactată telefonic, aceasta susţine că subiectul îi este necunoscut. „Nu ştiu absolut nimic. Sunt în Turcia, la un proiect. Mai bine aşteptaţi până când ajung în ţară“, a declarat Georgeta Pogurschi.

Profesorii dau din umeri, dar nu neagă că elevilor li s-au cerut mai mulţi bani. „A fost ieri cineva de la Inspectorat care a făcut verificări. Eu nu m-am ocupat de aceste formulare. Vă pot spune doar că în 2009 au fost 325 de elevi care au dat bani pentru formularele de diplome sau alte acte“, a spus directorul adjunct Gheorghe Hancea.

Contabilul şef al şcolii garantează că va returna banii. „În jur de 1.600 de lei sunt încasaţi în plus şi îi vom da elevilor. Banii n-au fost luaţi prin contabilitate, ci pe bază de tabele“, a spus cotabila Rodica Azamfirei.

Afaceri cu uniforme
Aceasta nu este singura afacere dubioasă de la „Asachi“. Conducerea şcolii a dat spre folosinţă gratuită unei firme private mai multe utilaje, fără să ceară chirie. Strungurile, maşinile de găurit sau de rectificat piesele metalice au fost returnate defecte, bune de aruncat la fier vechi.

„Aceste utilaje erau în stare bună şi au fost folosite timp de vreo patru ani de către societatea Royal, care a funcţionat în fostele ateliere din zona industrială. Am înţeles că sunt nefuncţionale şi că s-ar fi solicitat casarea lor“, a declarat directorul adjunct Gheorghe Hancea. O parte dintre părinţii care au copiii la colegiu au mai reclamat că li s-a cerut anul trecut  bani pentru uniforme personalizate, dar nici acum nu le-au primit.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite