Botoşani: Acumularea Bucecea este pe jumătate plină cu mâl

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima  dată în ultimii 16 ani, acumularea Bucecea a fost golită total de apă. Deversarea celor aproape 5 milioane de metri cubi de apă a fost necesară pentru efectuare unor lucrări de verificare şi reparare a echipamentelor de la baraj. Umplerea barajului, care alimentează cu apă localităţile judeţului, va dura două zile.

Golirea acumulării Bucecea  a început de luni şi a fost făcută în mai multe etape, astfel ca până astăzi să nu mai rămână deloc apă în lac. Vestea proastă este că acumularea mai poate fi exploatată cel mult un deceniu şi asta pentru că mai bine de jumătate din lac este colmatat cu mâl. „Părerea mea este că acumularea a fost exploatată prost în ultimii ani şi de aceea s-a umplut cu mâl.  În cel mult zece ani nu vom mai putea folosi această acumulare pentru alimentarea cu apă a judeţului şi ne va trebui o altă sursă. „ a declarat Maricel Georgescu, directorul de la Apa Grup. Autorităţile judeţului au deja în plan să aducă apă de la Prut, din acumularea Stânca -Costeşti. Pentru aceasta însă ar trebui o investiţie de cel puţin 100 de milioane de euro.

image

Specialiştii de la Apele Române consideră că este prea constisitor să curăţe lacul de mâl. „Este aproape imposibil să scoatem tot mâlul din lac. Este mai ieftin să construieşti o altă acumulare decât să decolmatezi tot lacul. Chiar dacă ar exista utilaje şi bani pentru a scoate mâlul nu ai avea unde să-l depozităm „ a spus Vladimir Cervenciuc, şeful Sistemului Hidrotehnic independent Siret , care administrează acumulările de la Rogojejşti şi Bucecea.  

image

Golirea lacului de acumuilare a atras la barajul Bucecea  zeci de localnici care şi-au închipuit că vor prinde peştele rămas pe uscat. Adunaţi cu mic cu mare în lacul de liniştire şi dotaţi cu tot felul plase, juvelnice şi crâsnice oamenii şi-au pierdut toată ziua căutând peşte prin bălţile rămase după deversare.

image

Amănunte în Adevărul de Seară de mâine

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite