Botoşani: Absolvenţii îşi încearcă norocul la facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceenii cu medii mari din şcolile botoşănene aleg să urmeze cursurile instituţiilor de învăţământ din Moldova şi vestul ţării. Părinţii preferă să-şi ţină copiii cât mai aproape de casă din cauza cheltuielilor prea mari pe care nu le pot suporta.

Elena Miron, absolventă de liceu în Dorohoi, şi-a depus dosarul la trei facultăţi din Iaşi ca să fie sigură că va fi admisă măcar la una. Alături de mama ei, tânăra cu o medie de 9,22 a decis să-şi încerce norocul la Facultăţile de Drept şi de Economie, de la Universitatea „Al. I. Cuza“, dar şi la cea de Inginerie, de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“. „Taxele de înscriere mi se par cam mari. Acestea nu ar trebui să depăşească 100 de lei. Voi alege facultatea la care voi intra fără taxă“, a spus tânăra.

Alţi zeci de absolvenţi de liceu asemeni Elenei Miron vor să-şi încerce norocul şi la marile universităţi din Timişoara, Cluj, Bucureşti şi Oradea. Spre aceste universităţi se îndreaptă zilele acestea elevii cu medii de peste 9,00 de la Colegiul Naţional „ A. T. Laurian“, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ şi Liceul Pedagogic. „Sunt centre universitare cu deschidere spre învăţământul european, necramponate de tradiţie şi de perspectivă. Şansele să obţii o bursă în străinătate sau să aplici un proiect european sunt mai mari în vestul ţării“, este de părere Ionela Vasiliu, absolvent al Colegiului Naţional „A. T. Laurian“ .

Tânăra s-a înscris la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai“ din Cluj- Napoca, achitând o taxă de 250 de lei. Taxele de înscriere, de la 120 la 250 de lei, sunt percepute şi de universităţile din Moldova. Diferenţa o face însă distanţa mică de casă.

Cât costă să fii student

„Prefer să merg la Iaşi să studiez la Litere. Sunt la două ore distanţă de casă, iar părinţii mă pot ajuta mai uşor în această perioadă de criză. Dacă nu prind loc la cămin, pot sta şi la rude o perioadă“, a spus Bianca Ionescu, absolvent al Liceului Pedagogic.

Tinerii care vor intra la cu taxă vor avea de achitat anual până la 5.500 de lei, în funcţie de specializare. „Am făcut un calcul şi mă costă cel puţin 5.000 de lei pe an să-mi ţin fiica la facultate în Iaşi, dacă este admisă la locurile la buget. Dacă este repartizată la cele cu taxă, este dublu. Sunt bugetar şi câştig 900 de lei lunar. Nu ştiu cum mă voi descurca“, a spus Elena Iftode, asistent social în cadrul primăriei Botoşani.

Absolvenţii au la dispoziţie o săptămână pentru a alege facultatea, a-şi pregăti dosarul şi a-şi achita taxele.

Facultăţi de top din ţară:
- Facultatea de Drept din cadrul UBB Cluj-145 de locuri la buget-250 de lei taxa de înscriere;
- Academia de Studii Economice Bucureşti (ASE)-2.650 locuri la buget-250 de lei  taxa de înscriere;
- Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Tg. Mureş-320 de locuri la buget-200 de lei taxa de înscriere.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite