Botoşani: (FOTOGALERIE) A şaptea zi de grevă din învăţământ. 400 de dascăli au participat la un miting în faţa Prefecturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii nu se lasă amăgiţi de promisiunile  autorităţilor şi continuă protestele până când îşi vor primi salariile întregi. Şefa Inspectoratului Şcolar a făcut presiuni asupra directorilor de şcoli obligându-i să deschidă procese împotriva dascălilor care şi-au câştigat în instanţă drepturile salariale.

image

Citeşte şi: Botoşani: Greva profesorilor se lasă cu controale în şcoli

Deşi de o săptămână învăţământul botoşănean este în grevă, autorităţile nu au găsit nici o soluţie pentru aplanarea acestui conflict, cauzat de neplata salariilor cadrelor didactice. Astăzi, 400 de dascăli au protestat timp de două ore în faţa Prefecturii într-un miting autorizat de Primărie. Profesorii vor face acelaşi lucru şi luni, semn clar că protestele vor continua şi săptămna viitoare.

image

Ca şi zilele trecute, liderii de sindicat au purtat din nou negocieri cu prefectul judeţului care le-a spus că nu are „o traistă de bani" ca să le poată da lefurile.  Pentru că oamenii nu mai au încredere în liderii de sindicat, rezultatul negocierilor a fost transmis protestatarilor din Piaţa Revoluţiei de către Ana Gabriela Tănase, profesor chemat din mulţime pentru a  participa la discuţiile cu prefectul.

image

"Domnul prefect în momentul de faţă va avea o acţiune în şcoli pentru a vedea modul în care a fost făcut bugetul conform legilor. Domnul prefect a spus că făcut tot ce a stat în putinţa dumnealui, a transmis către Bucureşti tot ceea ce se întâmplă în Botoşani, noi nu ştim dacă minte sau nu, am văzut într-adevăr câteva adrese care au fost primite. Eu stau şi mă întreb, de ce bugetele în şcoli nu ştim dacă s-au făcut corect sau nu? De ce noi profesorii până în momentul de faţă nu am cerut să vedem dacă bugetul a fost făcut corect. De ce ne aflăm la Prefectură când ar trebui să întrebăm Inspectoratul dacă bugetul a fost trimis corect către Bucureşti.Cred că problemele sunt mult mai amănunţite, poate că suntem atât de supăraţi încât ar trebui să stăm strâmb şi să judecăm drept. Poate că trebuie să mergem şi în altă parte să punem întrebări. Din punctul meu de vedere, prefectul este într-adevăr reprezentantul Guvernului în Botoşani, noi reprezentăm o clasă socială, învăţământul. Cred că ar trebui să mergem şi la Inspectorat să vedem dacă bugetul pentru educaţie a fost trimis corect şi apoi ar trebui să cerem ministrului un răspuns. De ce nu ne răspunde la nici o petiţie de-a noastră, la nici o adresă scrisă. Domnul ministru nu se arată la faţă",  le-a spus colegilor  Ana Gabriela Tănase.

image

În timp ce profesorii sunt decişi să continue protestele până când îşi vor primi salariile,  conducerea IŞJ trimite somaţii  directorilor de şcoli prin care le cere să-i acţioneze în judecată pe cei care au reuşit în instanţă să-şi câştige drepturile salariale.

image

Inspectorul şef Ada Macovei a trimis prin email chiar şi modelul de  întâmpinare care ar trebui să fie folosit pentru atacarea hotărârilor judecătoreşti. Acest lucru i-a înfruiat şi mai tare pe profesori, oamenii cerând în faţa Prefecturii demisia şefei de la IŞJ.

image

"Ştiţi ce a făcut d-na inspector şcolar general trei zile cât a stat la Bucureşti? N-a interesat-o de salariile noastre. A stat de vorbă cu ministrul Justiţiei ca să conceapă acele hârtii, întâmpinări şi să-i forţeze pe directori să ne acţioneze în instanţă pentru neacordarea acelui 33%" , a spus în faţa mulţimii  Alina Voinea Axinte, lider de sidicat la Colegiul Eminescu.

image

În replică, preşedinta SIP, Maria Ţiprigan,  a anunţat public că sindicatul pe care îl reprezintă a consultat mai mulţi jurişti pregătesc o acţiune în instanţă prin care îi va da în judecată pe toţi cei care se fac vinovaţi  de neacordarea salariilor. „M-am consultat cu avocatul nostru în legătură  cu întârzierea salariilor şi cu dobânzile şi inflaţia, cine le plăteşte până la urmă. Sindicatul nostru s-a hotărât să acţioneze în numele salariatului în instanţă pe toţi cei care poartă responsabilitatea întârzierilor salariilor", a  spus Maria Ţiprigan .

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite