Botoşani: 32 de patroni cu pensii pe caz de boală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ei au de dat înapoi la stat sute de mii de lei după ce doi ani au primit ilegal veniturile. Totul a ieşit la iveală după un control al Curţii de Conturi la Casa Judeţeană de Pensii, unde s-a dispus verificarea dosarelor.

Până la sfârşitul anului, inspectorii au de controlat  peste 12.000 de cazuri de pensionare pe caz de boală. În ultimele zece zile au fost verificate circa 600 de situaţii, iar aproape 200 dintre acestea au ridicat suspiciuni cu privire la legalitate. Mai exact, 187 de botoşăneni, care figurau în acte ca persoane cu gradul I şi II de invaliditate, ceea ce presupune pierderea totală a capacităţii de muncă, lucrau de zor în PF-uri sau AF-uri.


Invalizi, dar patroni


Dovezile au fost găsite la Registrul Comerţului, unde erau înregistrate respectivele societăţi pe numele „bolnavilor“.  În cazul a 155 de pensionari, inspectorii au ajuns la concluzia că aceştia aveau asociaţia doar în scripte, fără a fi obţinut venituri suplimentare. În cazul lor nu s-a luat decizia de returnare a banilor.


În schimb, pentru 32 de botoşăneni „bolnavi“ reprezentanţii Casei de Pensii au dispus deja emiterea deciziilor prin care persoanele respective trebuie să dea înapoi banii încasaţi în ultimii doi ani. Prejudiciul calculat este de 287.900 de lei. Membrii comisiei de control sunt convinşi că dosarele false au fost întocmite cu complicitatea unor medici.


Se lasă cu dosare penale


„În momentul în care cei în cauză s-au înscris ca persoane fizice autorizate, sau ca asociaţii familiale, unul dintre documentele solicitate era adeverinţa medicală. Pe acest act era specificat faptul că sunt apţi de muncă. Legea spune că, în cazul constatării unor astfel de situaţii, plata pensiilor de invaliditate cu grad I şi II se suspendă“, a declarat prefectul Cristian Roman. Autorităţile vor acum să sesizeze organele penale de anchetă pentru stabilirea celor care se fac vinovaţi de eliberarea actelor medicale. „Încă nu ştim împotriva cui vom face plângere penală. Ancheta este în desfăşurare“, a mai adăugat prefectul.


În lunile următoare, în paralel cu verificarea dosarelor de pensionare, vor fi reexaminate cazurile ilegale descoperite pentru a se stabili cine se face vinovat de situaţie. „Toate cazurile depistate vor fi reexaminate de Comisia de Expertiză Mecială“, a declarat Narcis Dreţcanu, directorul CJAS Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite