Botoşani: 26 de grădiniţe şi creşe vor fi făcute în judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În municipiul Botoşani va fi construită cu bani de la bugetul statului doar o creşă care va avea 60 de locuri. Botoşaniul este unul din cele patru judeţe din ţară în care Ministerul Dezvoltării va construi creşe şi grădiniţe în cadrul unui program pilot. Investiţia locală se ridică la 22,7 milioane de lei.

Creşele şi grădiniţele vor fi construite în funcţie de propunerile venite de la autorităţile locale. După finalizarea clădirilor, primăriile vor fi obligate să asigure cheltuielile de personal şi întreţinere. Proiectele sunt standard pentru toată ţara şi deja a fost lansată pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) licitaţia pentru întocmirea lor.


Creşă la ANL Cişmea


Cei mai mulţi primari, îndeosebi cei din mediul rural, au solicitat construirea de grădiniţe mici, cu una sau două clase, pentru ca şi costurile ulterioare care vor fi suportate din bugetul local să fie mai reduse. 


Doar în oraşele Botoşani, Dorohoi şi Săveni vor fi construite creşe cu câte 60 de locuri fiecare. În prezent, doar în municipiul reşedinţă de judeţ există o creşă cu o capacitate de 75 de locuri, care este insuficientă la o populaţie de 140.000 de locuitori. „Licitaţia este comună pentru Botoşani şi Suceava şi este organizată de Ministerul Dezvoltării. Noi trebuie să punem la dispoziţie doar terenul şi utilităţile şi apoi să suportăm cheltuielile cu personalul. Pentru că posturile sunt blocate şi nu putem face angajări, ne-am rezumat doar la o creşă cu 60 de locuri. Probabil va fi în cartierul ANL Cişmea, pentru că aici sunt mulţi tineri şi este la mare distanţă de oraş“, a spus primarul Cătălin Flutur.


Municipalitatea mai construieşte din fonduri proprii o grădiniţă la ANL Cişmea şi are în vedere să mai deschidă după 15 septembrie o alta în incinta Şcolii nr. 16.
În cadrul programului finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului au mai fost alese judeţele Buzău, Vrancea, Suceava.

_______________________

Multe comune nu au spaţii pentru grădiniţe
Mulţi primari de comună au refuzat să construiască grădiniţe pe banii statului. „Nu aveam nici teren disponibil, iar pentru câţiva copii preşcolari este suficientă grădiniţa pe care o avem în comună. Cine vrea creşă poate să-şi ducă copilul la Botoşani, că suntem aproape de oraş“, consideră Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite