Botoşani: 2.050 de şomeri angajaţi de frică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sancţiunile drastice în cazul celor descoperiţi la lucru fără forme legale i-au speriat pe angajaţi, dar şi pe administratorii de firme.

În ultimii doi ani, în judeţul Botoşani erau raportaţi lunar aproximativ 10.000 de şomeri, cu foarte mici diferenţe de la o lună la alta. Situaţia s-a schimbat însă peste noapte, iar acum Botoşaniul are doar 6.500 de şomeri, o scădere de aproximativ 35%.„De la 1 aprilie, 700 de agenţi economici au angajat 2.050 de persoane. Principalele domenii au fost construcţii, confecţii, agricultură şi servicii“, a precizat Sorin Şologon, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).

Locuri de muncă au existat şi până acum, doar că erau ocupate fără a se întocmi forme legale de angajare. „Apariţia noilor reglementări ale Codului Muncii a făcut ca angajatorii să ia măsuri ca să nu aibă probleme, să dea cu subsemnatul pe la Poliţie şi să aibă dosare penale pentru că noul cod prevede asemenea sancţiuni. Până acum foarte multe persoane lucrau la negru“, a adăugat Sorin Şologon.

Munca la negru, pe cale de dispariţie

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, au început şi controalele încrucişate ale Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) şi ale AJOFM, însă nu s-au mai găsit cazuri de muncă la negru, ci doar mici scăpări în ceea ce priveşte întocmirea documentelor. „Numărul contractelor înregistrate zilnic este în creştere. Zilnic, se prelucrează în jur de 50 de noi contracte. Situaţia actuală este cea reală. Creşterea numărului de contracte o reprezintă eliminarea muncii la negru“, a precizat Stelian Metler, inspector şef al ITM Botoşani.

Angajatorii, ameninţaţi cu amenzi sau închisoare

Până acum două luni, practica era ca noul angajat să nu anunţe încadrarea şi astfel mai obţinea indemnizaţia de şomaj pentru alte câteva luni pe lângă leafă. Dacă era prins, trebuia să returneze indemnizaţia fără alte măsuri de sancţionare. Angajatorul era obligat să anunţe noul loc de muncă, însă prefera să selecteze singur noii angajaţi. Verificarea bazei de date comune ale celor două instituţii implicate în procesul de angajare a eliminat asemenea situaţii, iar numărul actual de şomeri raportat este cel real. Neanunţarea locului de muncă de către un angajator în termen de cinci zile de la vacantare către AJOFM se sancţionează cu sume între 3.000 şi 5.000 de lei.

Angajatorul mai riscă o amendă din partea ITM între 10.000 şi 20.000 lei. Instituţia mai sancţionează şi angajatul descoperit că munceşte la negru cu 500 până la 1.000 de lei, după care AJOFM ia măsurile legale pentru recuperarea indemnizaţiei încasate fraudulos. În plus, dacă un administrator este depistat cu peste şase angajaţi la negru, el riscă între trei şi şase ani de închisoare.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite