Botoşani: 2.000 de noi locuri de muncă pentru şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvoltatorii nu au anunţat până în prezent oferta de locuri de muncă la AJOFM. Salariile începătorilor nu vor depăşi însă minimul pe economie.

Botoşănenii care nu au serviciu vor putea opta pentru unul din cele aproape 2.000 de locuri de muncă ce vor fi create în municipiu până în octombrie. Cele mai multe vor apărea în urma deschiderii unor noi hipermarketuri şi a mall-ului din centrul oraşului. Şi la lucrările de construcţie a clădirilor unde vor funcţiona acestea va fi nevoie de oameni.

„La mall deja se lucrează într-un stil foarte avansat şi, probabil, în toamna acestui an va fi deschis. La hipermarket vor fi create în jur de 200, 300 de locuri de muncă, iar la mall ştiu că erau 800-1.000 de locuri“, a spus viceprimarul Florin Ghiorghiţă.

Şcolarizare după angajare
Majoritatea locurilor de muncă sunt în comerţ, iar selecţia ar trebui făcută cu ajutorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Botoşani. Până în prezent, la AJOFM nu a fost anunţat niciun job nou.
„Dacă nu se vor anunţa aceste locuri de muncă, amenda este între 3.000 şi 5.000 de lei. Dacă vrei să lucrezi în comerţ trebuie să ai calificare. Aceste noi magazine pot să facă o selecţie de CV-uri şi să vină la noi cu o cerere pentru a recalifica aceste persoane. Noi vom verifica şi în baza noastră de date ce persoane cu asemenea calificări avem şi le vom trimite la interviu“, a precizat Sorin Şologon, directorul AJOFM.

Marile lanţuri de supermarketuri preferă să angajeze persoanele în urma selecţiei de CV-uri, a interviului, după care să se ocupe singure de şcolarizarea angajaţilor, fără a mai apela la AJOFM. „Prioritate în asemenea cazuri au angajaţii care doresc transfer în noua locaţie. Urmează cei cu recomandări de la angajaţi. Cei selecţionaţi sunt şcolarizaţi, în medie, două săptămâni în puncte de lucru“, a precizat Bogdan Fostea, consilier la o agenţie de plasare a forţei de muncă.

Botoşănenii sunt interesaţi de noile oferte de pe piaţă. „Dacă aş primi mai mult de 800 de lei, aş pleca. Numai să am siguranţa că sunt angajată, nu să particip la interviuri şi să rămân şi fără serviciul actual“, a spus Adriana Tudose, vânzatoare într-un centru comercial.

Angajaţi noi, salarii minime
Salariile noilor angajaţi nu vor depăşi media din comerţul botoşănean. Pot spera la salarii mai bune cei care lucrează deja în comerţ şi care vor fi ofertaţi pentru a-şi schimba locul de muncă. „Pentru angajaţii noi se oferă, în general, minimul pe economie. Decât să stai cu 200 de lei şomaj, mai bine te duci la 800-900 de lei cu tot cu bonuri de masă“, a precizat Sorin Şologon, directorul AJOFM.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite