Botoşani:PORTRET/ Ilie Chiorescu a dedicat 35 de ani cercetării ştiinţifice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Născut într-o familie simplă, Ilie Chiorescu a ajuns unul dintre cei mai renumiţi cercetători ştiinţifici din ţară. Despre Ilie Chiorescu s-ar putea oricând scrie o carte. Toată viaţa şi-a dedicat-o studiului ştiinţific, transformând ştiinţa în pasiune.

„Am fost atras tot timpul de studiu poate şi din cauză că mama mea nu ştia carte absolut deloc. Suntem patru fraţi, dintre care trei avem doctorat. Una dintre surorile mele este pofesor universitar de filosofie la Iaşi şi cealaltă lucrează tot în cercetare. Doar fratele este şofer pentru că i-au plăcut mai mult maşinile“,  se mândreşte cercetătorul. În 35 de ani de activitate de cercetare a avut descoperiri importante în domeniul agricol.

A îmbunătăţit sau descoperit hibrizi de plante care au crescut producţiile agricole. În primii ani de cercetare am zonat hibrizii de porumb, descoperirea având un ecou în toată ţară. În ultimii zece ani s-a orientat spre cercetarea în domeniul zootehnic, unde a obţinut performanţe la nivel mondial. „De când lucrez în zootehnie, am participat  în cercetarea ştiinţifică a rasei de oi karakul, dar şi la capre. Căutăm să ameliorăm această rasă pentru creşterea producţiei de lapte şi carne. Anul acesta vom omologa varietatea de karakul maro, urmând ca pe viitor să consolidăm culorile. Vrem să omologăm rasa karakul de Botoşani, care este unică în lume“, a adăugat cercetătorul. Conduce de zece ani Staţiunea de Cercetare Ştiinţifică Popăuţi şi atât el, cât şi colegii de serviciu nu şi-au mai primit salariul din luna martie.

Statul a hotârât să nu mai finanţeze cercetarea ştiinţifică, iar staţiunea de la Popăuţi a ajuns în faliment. „Mă doare că cei de la conducerea ţării nu conştientizează ce bogăţii pierde ţara asta. Occidentalii ar da oricât  să aibă o avere cum este cea abandonată la Popăuţi“, spune Ilie Chiorescu.

Profil
Născut: 3 octombrie 1947, Cordăreni, judeţul Botoşani.
Studii: Universitatea Agronomică din Iaşi.
Familie: Este casătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Mai există cercetare ştiinţifică în ziua de azi?
Eu zic că neapărat trebuie ca Guvernul să-şi îndrepte atenţia spre cercetare pentru că ţara nu poate evolua fără ea. Cercetarea este practic cea care lansează economia unei ţări şi trebuie să se dea o atenţie deosebită acestei ramuri. E deosebit de frumoasă, dar fără bani nu se poate face cercetare.
Care ar fi viitorul cercetării româneşti?
La situaţia actuală în care se află ţara este greu de spus ce viitor are această ţară. În vremuri mai grele se dădea atenţie cercetării şi mă gândesc că în al douăsprăzecelea ceas se vor deştepta cei care ne conduc. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite