Botoşani: Marian Mazarov: Elevul anului 2009 la Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Marian Mazarov: Elevul anului 2009 la Botoşani
Botoşani: Marian Mazarov: Elevul anului 2009 la Botoşani

Adolescentul a primit distincţia datorită rezultatelor obţinute la concursurile de IT. A fost admis fără examen la Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate din Lyon.

Pasiunea lui Marian pentru calculatoare nu are limite. Îşi petrece ore în şir în faţa monitorului, elaborând proiecte de design şi aplicaţii web. A început să lucreze pe computer când avea 11 ani. Tânărul susţine că primul joc pe calculator l-a realizat încă din clasa a VIII-a. „Am fost autodidact. Nu m-a ajutat nimeni să descopăr secretele IT. Îmi amintesc că eram în clasa a VIII-a şi mergeam în laboratorul de informatică, care era plin de elevii care voiau să înveţe şi mă dădeau afară“, spune Marian.
Gheorghe Carmocanu, fostul său diriginte, i-a „citit“ tânărului talentul deosebit şi i-a făcut cadou o carte de programare. „Mi-a spus că dacă nu o citesc până la sfârşitul semestrului nu mă trece. Şi am citit-o şi mi-a plăcut foarte mult“, îşi aminteşte tânărul.
Încet-încet, Marian a devenit un specialist în IT şi acum câştigă bani din web design. Adolescentul a început să meargă la concursurile de IT în urmă cu doi ani. A participat la peste 15 competiţii naţionale şi internaţionale, unde a fost mereu premiat.

Proiect realizat în trei nopţi

Pe când era în clasa a X-a a obţinut locul II pe ţară la un concurs unde a participat cu un proiect pentru care a lucrat trei nopţi. „Am realizat că indiferent cât de mult aş progresa într-un domeniu, nu am cum să ajung nici pe departe cel mai bun.  Eu merg acolo să văd cât de slab sunt faţă de ceilalţi. Pentru că vin unii cu proiecte fabuloase din domeniul militar, domeniul medical, lucruri care chiar pot să revoluţioneze industria“, spune cu modestie botoşăneanul.
El este şi membru fondator al GrepIT, singura organizaţie din ţară, care organizează concursuri de creaţie pentru elevi. Marian vrea să-şi continuie studiile superioare tot în domeniul calculatoarelor. Şi-a dorit să urmeze cursurile unei universităţi din Statele Unite ale Americii.

Admis fără examen la o universitate din Franţa

Nu a putut însă sta departe de prietena lui, care a reuşit  la o şcoală din Lyon, şi a urmat-o, iar acum este student în anul I la Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate din Lyon, fără a susţine examen. „Marian este un băiat extraordinar, de o intelegenţă sclipitoare. Va reuşi să facă tot ce şi-a propus, pentru că a muncit foarte mult şi aproape că a renunţat la joacă pentru a învăţa“, a declarat Gheorghe Carmocanu, fostul diriginte al tânărului. În acest an, Marian Mazarov a primit dimploma pentru „Elevul anului“, fiind considerat de inspectorii şcolari unul din cei mai buni tineri din judeţ.

Profil

Născut: 10 august 1990, Botoşani

Educaţie: Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“ Botoşani

Experienţă: lucrează pe calculator de la 11 ani
 
Familie: este singur la părinţi

Întrebări şi răspunsuri

De ce ai ales Franţa pentru studiile de licenţă?
M. M
.: Iniţial mi-am dorit mult să plec În State. Dar prietena mea a vrut în Lyon.

Ai de gând să te mai întorci în ţară după finalizarea studiilor?
M. M.: Nu cred. Viaţa în România este foarte grea şi dacă reuşesc să fac ceva în afară nu am de gând să mă mai întorc.

Ce vrei să faci după ce termini studiile superioare?
M. M.: Îmi doresc foarte mult să am propria mea companie, să fiu antreprenor, pentru că asta e de viitor. Mă gândesc mai întâi să fac cercetare şi mai apoi să îmi pun afacerea pe picioare.

Ce-i place
Ca orice om activ, Marian vrea să aibă întotdeauna ceva de făcut şi să nu piardă niciun minut lenevind. „Îmi place să îmi ocup timpul cu cât mai multe lucruri, să nu am senzaţia seara, după ce trag linie, că ziua a trecut degeaba“, explică Marian. Tânărul este pasionat de filme. Nu neapărat să le urmărească, cât să contribuie la realizarea lor.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac oamenii ipocriţi“, spune scurt tânărul. În aceeaşi măsură, Marian detestă să stea în preajma oamenilor care se mândresc cu neştiinţa şi incultura.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite