Botoşani: Criza a blocat primăriile din judeţul Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Criza a blocat primăriile din judeţul Botoşani
Botoşani: Criza a blocat primăriile din judeţul Botoşani

Din lipsă de fonduri, funcţionarii publici din 60 de primării riscă să nu-şi mai primească lefurile de luna viitoare. Edilii comunelor au cerut peste 25 de milioane de lei pentru a-şi acoperi nevoile până la sfârşitul anului.

Localităţi rurale cufundate în beznă, datorii uriaşe la utilităţi şi imposibilitatea de a-şi plăti angajaţii, acestea sunt doar câteva dintre efectele crizei economice resimţite de primarii din judeţul Botoşani. Oficialii de la Bucureşti sunt la curent cu aceste blocaje, motiv pentru care în ultima şedinţă de Guvern s-a decis alocarea de fonduri suplimentare pentru administraţiile locale.

„În această perioadă peste tot sunt probleme cu banii. Se plâng primarii că nu mai au bani pentru utilităţi, pentru salarii, dar aşteptăm, altceva nu putem face“, a declarat Cristian Achiţei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani.

Doar 15 primării îşi mai pot plăti salariaţii

Pentru moment, Consiliul Judeţean nu a primit decât promisiuni, fiindcă nu a fost virat niciun ban pentru comunele din judeţ. Doar 15 din 78 de primării dispun de fonduri pentru plata salariilor până la sfârşitul anului. Angajaţii din comunele care nu dispun de fonduri nu ştiu încă ce vor face de sărbători.

La Mitoc, primarul recunoaşte că a mai rămas doar cu fonduri pentru salariile din această lună. „Sunt mai multe primării unde se înregistrează restanţii la salarii. Situaţia este gravă peste tot. Aşteptăm să apară Hotărârea de Guvern în Monitorul Oficial şi atunci ne vom putea pronunţa asupra banilor alocaţi şi dacă aceştia acoperă nevoile din teritoriu“, a declarat Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani.

Funcţionarii stau în frig

Acolo unde acordarea drepturilor băneşti nu reprezintă o problemă, primarii se confruntă cu dificultăţi la plata utilităţilor. Multe administraţii publice locale au primit somaţii de plată de la furnizori şi riscă să rămână fără curent electric. Astfel că tot mai mulţi aleşi locali s-au văzut nevoiţi să lase cetăţenii în beznă şi au întrerupt iluminatul public pentru a reduce din cheltuieli.

Printre primăriile care au stins lumina se numără Avrămeni şi Santa Mare. Alţii, mai ingenioşi, au găsit metode pentru a nu-i lăsa pe cetăţeni cu totul în beznă. „Toată lumea încearcă să supravieţuiască. Ne limităm la strictul necesar. Unii colegi au întrerupt iluminatul public. La mine în comună am procedat alt-fel: am pus bec la un stâlp şi la doi nu. Noi mai avem nevoie de vreo 60.000 lei pentru a putea supravieţui până la sfârşitul anului“, a declarat preşedintele Asociaţiei Primarilor din Botoşani, Vasile Capotă, primar al comunei Mitoc.

Mulţi primari au aplicat deja primele măsuri pentru reducerea cheltuielilor. Edilii au renunţat la serviciile de telefonie, au sistat căldura în birouri şi au renunţat la hârtie şi obiecte de birotică.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite