Botoşani: Bate un vânt de proteste prin spitalele din Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Bate un vânt de proteste prin spitalele din Botoşani
Botoşani: Bate un vânt de proteste prin spitalele din Botoşani

Angajaţii din unităţile medicale sunt nemulţumiţi că li s-au redus salariile

Pentru a ţine piept crizei, managerii spitalelor au strâns cureaua. Toţi au redus atât cheltuielile cu salariile, stârnind supărarea subalternilor, cât şi cheltuielile la utilităţi.

Managerii spitalelor învaţă de câteva luni lecţia supravieţuirii pe timp de criză. Pentru că au ajuns la fundul sacului, aceştia fac economii la toate capitolele. Becurile sunt stinse mai devreme, apa caldă curge după un anumit program, iar locul medicamentelor scumpe a fost luat de cele mai ieftine. Măsurile anticriză au atins şi unul dintre spitalele cu cei mai sensibili pacienţi: copiii.

Spitalul de Copii „Sf. Parascheva“ se confruntă de câteva luni cu probleme financiare care pun în pericol nu numai acordarea drepturilor salariale, dar şi a serviciilor medicale sau asigurarea alocaţiei de hrană pentru pacienţii internaţi.

Conducerea spitalului face orice pentru a menţine unitatea pe linia de plutire. „Am dispus economii la consumul de apă, de energie electrică, la gaze. S-au redus multe, ore suplimentare, tot ce s-a putut“, a declarat medicul Livia Mihalache, managerul Spitalului de Copii. 

„Veniţi la muncă patriotică!“

Economiile nu au vizat doar cheltuielile cu utilităţile, hrana sau medicamentele, ci şi drepturile salariale. Măsura eliminării salariilor de merit pentru toţi angajaţii, pe o perioadă nedeterminată, şi reducerea unor sporuri a stârnit nemulţumiri în rândul personalului sanitar. Unii angajaţi susţin că nu sunt plătiţi nici măcar la jumătate pentru cât muncesc.

Reprezentantul Sindicatului Medicilor Specialişti din Botoşani a reacţionat dur. „Să se pună pe poartă un afiş: «Veniţi la muncă patriotică!» Măcar să ştim că muncim benevol şi care nu vrea să facă muncă voluntară să poată sta acasă“, a declarat Yassin Jaber, liderul de sindicat.

Întâlnire de criză

Ca urmare a situaţiei tensionate din spitale, câţiva manageri şi reprezentanţi ai sindicatelor s-au întâlnit ieri cu şefii Direcţiei de Sănătate Publică şi cu cei ai Casei de Asigurări de Sănătate.

Întâlnirea nu a fost de bun augur, reprezentanţii sindicatului Sanitas declarând la ieşire că vor recurge la proteste, la începutul lunii viitoare, dacă spitalele nu vor fi finanţate corespunzător, iar personalul sanitar nu-şi va primi integral salariile şi sporurile.

„Sporurile s-au redus. Prima de stabilitate nu s-a dat. Sunt restanţe la acordarea salariilor de merit, la acordarea tichetelor de masă. Asta generează o stare de nervozitate în rândul angajaţilor, care nu ştiu ce-i aşteaptă pentru ziua de mâine“, a declarat Octavian Dumitru, liderul sindicatului Sanitas Botoşani.

Rectificarea bugetară, gura de oxigen

Deşi managerii se plâng că nu mai ajung banii nici pentru materiale sanitare şi medicamente, iar salariile pentru ultimele două luni ale anului sunt sub semnul întrebării, reprezentanţii CJAS spun că problema va fi rezolvată prin suplimentări de buget. „Am discutat şi la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate şi va exista o rectificare bugetară“, a spus Rodica Huţuleac, preşedinte CJAS Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite