Botoşani: Apa, un lux în Botoşani peste un deceniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Apa, un lux în Botoşani peste un deceniu
Botoşani: Apa, un lux în Botoşani peste un deceniu

Principala sursă nu mai poate asigura necesarul pentru judeţ

În prezent, lacul de acumulare de la Bucecea mai are aproximativ trei milioane metri cubi de apă, nămolul fiind de două ori mai mult.

Judeţul Botoşani ar putea rămâne, peste aproximativ zece ani, fără sursă de apă. Acumularea de la Bucecea, care asigură necesarul de apă pentru tot judeţul, s-a colmatat. Acumularea de pe râul Siret, care asigură alimentarea cu apă a municipiilor Botoşani şi Dorohoi, a oraşelor Bucecea şi Flamânzi, dar şi a zeci de comune din judeţele Botoşani şi Iaşi, îşi reduce capacitatea de la an la an din cauza creşterii nivelului de nămol.


După aprecierea noastră, vom mai putea exploata lacul Bucecea în jur de 10, 15 ani. După care, dacă nu se iau măsuri, botoşănenii vor simţi consecinţele. Este absolut necesar să găsim o altă sursă de apă pentru municipiul Botoşani, care să aibă calităţile corespunzătoare şi să asigure volumul pe o perioadă mai îndelungată de timp”, a declarat Marcel Georgescu, directorul societăţii Apa Grup.

Salvarea ar putea
veni de la Prut
 


O nouă sursă de apă o poate reprezenta râul Prut. Potrivit specialiştilor Apa Grup, debitul râului poate asigura necesarul de apă pentru toate localităţile judeţului. Aceştia lucrează la un proiect al unei aducţiuni pe care să-l prezinte oficialităţilor judeţului. În cazul nematerializării acestui proiect, singura soluţie pentru ca judeţul să beneficieze şi în viitor de apă este decolmatarea acumulării de la Bucecea.


Decolmatarea acumulării de la Bucecea nu ar fi atât de costisitoare. Nu avem unde să depunem toate rezidurile de pe fundul lacului. La o primă estimare ar fi vorba de peste zece milioane de metri cubi de nămol”, a precizat  Constantin Andrieş, şeful barajului de la Bucecea.


Barajul de la Bucecea a fost proiectat pentru 13 milioane de metri cubi de apă, însă în urma unor măsurători realizate în 2002 s-a stabilit că volumul de apă s-a redus la jumătate. Specialiştii presupun că în momentul de faţă în lac s-ar mai afla doar circa trei milioane de metri cubi de apă.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite