Botoşănenilor le este frică de puii congelaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Păsările vii au căutare printre cumpărătorii de la Piaţa Centrală
Păsările vii au căutare printre cumpărătorii de la Piaţa Centrală

Oamenii cred că produsele îngheţate au salmonella şi cumpără din Piaţa Centrală găini, cocoşi sau curcani vii. Totul este din cauza unui raport european care susţine că puii procesaţi în Europa sunt infestaţi. În pieţe, ţăranii au crescut preţul la înaripatele vii.

Un raport al Agenţiei Europene de Securitate a Alimentelor arată că două treimi din totalul puilor procesaţi în UE ar putea fi contaminaţi cu bacteria campilobacter, dar şi cu salmonella. Mai mult, specialiştii europeni au stabilit că jumătate dintre păsările din România  ar putea fi bolnave. Mediatizarea ştirii a băgat spaima în botoşăneni, sensibili la astfel de informaţii deoarece în urmă cu zece ani au fost 300 de cazuri de intoxicaţi cu salmonella în câteva zile. Drept urmare, oamenii  se feresc să cumpere carne de pui congelată şi caută înaripatele vii din pieţe.

„Bagă spaima în oameni“


„Au anunţat la televizor că puii din magazin au salmonella. Lumea nu vrea să se îmbolnăvească pentru o găină şi vine la noi că marfa e garantată. Noi creştem păsările în curte  nu la incubator“, a spus Vasile Atodiresei, fermier din localitatea Suliţa. Unii botoşăneni s-au decis deja să nu mai consume carne de pui. „E mai bine aşa decât să facem Paştele în spital pentru un piept de pui“, a spus Niculina Avatavului, pensionară.


Alţi botoşăneni sunt convinşi că este vorba de o manipulare mediatică. „Carnea de pui se vinde cel mai bine pentru că e ieftină. Unora cred că nu le mergeau afacerile şi s-au gândit să bage spaima în oameni, ca la aviară“, spune Dorin Frunzeti, vânzător. În pieţe, ţăranii profită de spaima botoşănenilor şi au crescut preţurile la kilogramul de pui viu. Deşi vânzarea păsărilor vii este ilegală, Piaţa Centrală s-a umplut de găini, cocoşi şi curcani. Preţurile sunt cu 30% mai mari decât în magazin.


Astfel, o pasăre se vinde în Piaţa Centrală cu sume cuprinse între 60 şi 100 de lei, în funcţie de greutate. „O găină de patru kilograme costă 65 de lei, iar un cocoş cam 80 de lei. Curcanii de şapte kilograme îi dăm cu 100 de lei. În magazin sunt puţin mai ieftini, dar nu ştii ce cumperi“, a spus Viorica Gâmbău, crescător de păsări din localitatea Dângeni.


„Nu are salmonella“


Autorităţile sanitare susţin că totul este în regulă. „Pot spune cu siguranţă că produsele de carne de pui nu au salmonella. Este o prostie aruncată pe piaţă ca să sperie lumea“, a spus Alexandru Zarug, director OJPC.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite