Botoşănenii uită să curăţe după animalele de companie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii riscă amenzi şi de 200 de lei pentru că lasă pe spaţiul public mizeria, însă sancţiunile aplicate până în prezent pot fi numărate pe degete. De aproape un an, regulamentul de plimbare a animalelor aprobat de Consiliul Local a rămas doar pe hârtie.

Botoşănenii nu respectă normele impuse de edili încă din iunie 2009 şi scapă nepedepsiţi. Deşi regulamentul stabileşte ca proprietarii de câini să aibă asupra lor ustensilele necesare pentru a curăţa mizeria, aceştia se fac că uită de reguli şi continuă să-şi plimbe animalele în parcuri sau pe lângă blocuri.

„E plin de mizerie de la câini. Nu am văzut niciun vecin să aibă la el lopăţică pentru a strânge excrementele animalelor. Acum, se topeşte zăpada şi în loc de ghiocei mirosim altceva, iar vara când te termină căldura îţi mai vine şi un damf de Azorel“, a spus revoltat Ioan Baciu, pensionar.

„De ce să strâng eu?“

Iubitorii de animale care au decis să locuiască împreună cu acestea se apără spunând că cel mai important crescător de animale este municipalitatea, care nu strânge mizeria câinilor comunitari.

„De ce să strâng eu în urma căţelului meu atât timp cât nimeni nu mătură după maidanezi. Se alocă bani în fiecare an pentru aceştia, dar pentru căţelul meu nu dau nimic“, se apără Victoriţa Timofte, economistă, proprietar de câine.

Poliţia Comunitară, care trebuie să-i sancţioneze pe proprietarii de animale care nu respectă regulamentul, s-a dovedit a fi mult prea permisivă.

Doar şase amenzi

Din vara trecută şi până în prezent au fost date 20 de avertismente şi doar şase proprietari au primit şi câte o amendă de 100 de lei. „Dacă acest lucru se întâmplă pe Pietonalul Unirii, iar un alt cetăţean vine din urmă şi trebuie să suporte o astfel de situaţie, bineînţeles că ea este sancţionată“, a declarat Ioan Onuţu, directorul Poliţiei Comunitare.

Botoşănenii sunt de părere că regulamentul nu este pus în aplicare şi din cauza complicităţii poliţiştilor comunitari. „Până nu îl prind pe câine că-şi face nevoile, poliţiştii nu au cum să dea amenzi. Aşa că, se mulţumesc cu câţiva lei pe care îi dă proprietarul pentru a scăpa de sancţiune şi câinele tot îşi face nevoile liniştit“, a adăugat Ioan Baciu. Soluţia găsită de botoşănenii nemulţumiţi de mizeria lăsată în urmă de animalele de companie este impozitul pe acestea. „Cei de la salubrizare au destui oameni care stau degeaba. Cei care vor câine să plătească impozit pentru el, iar din aceşti bani, gunoierii să strângă şi mizeria de pe străzi. Să plătească impozit în locul amenzilor“, a afirmat Costel Mardari, inginer.

Amenzi de până la 200 de lei
Achiziţionarea instrumentelor necesare fiecărui posesor de câine costă aproximativ 10 lei, în timp ce amenzile pentru încălcarea regulamentului sunt între 50 şi 200 de lei. În afară de folosirea acestor seturi formate din mătură, lopată şi pungă, proprietarii de patrupede mai trebuie să respecte o serie de reguli prevăzute în documentul aprobat de Consiliul Local. Astfel, câinii nu mai pot fi plimbaţi fără lesă şi nici lăsaţi prin aranjamentele florale şi spaţiile verzi amenajate pe domeniul public.

Cezar Colescu, pensionar: Este vorba de nivelul de civilizaţie al fiecăruia dintre noi.

Maria Talin, AsistentĂ Medicală: Proprietarii de animale ar trebui să-şi asume responsabilităţi.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite