Botoşănenii se pot scălda doar la privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştrandul municipal este în paragină de 17 ani, iar municipalitatea nu poate interveni pentru că este revendicat. Bazinul olimpic, promis de Primărie, a rămas la stadiul de proiect din lipsă de fonduri. Botoşănenii au puţine variante de a scăpa de caniculă, iar acestea sunt costisitoare.

Această vară se anunţă toridă, iar botoşănenilor nu le rămâne decât să se „scalde“ în amintirile cu vacanţele petrecute la ştrandul municipal. Construite la începutul anilor ’80, cele două bazine din spatele Parcului „Mihai Eminescu“ au adunat sute de botoşăneni dornici să se răcorească şi să se distreze.

„Era bazinul mic pentru copii , frumos amenajat, şi cel mare pentru adulţi cu o adâncime de trei metri. Te simţeai ca la mare. Erau amenajate plaje artificiale, trambuline şi chioşcuri cu răcoritoare. Venea tot oraşul aici să se distreze“, a spus Viorel Joldi, unul dintre botoşănenii care a lucrat chiar la amenajarea ştrandului municipal.

Acoperit de vegetaţie

De 17 ani, spaţiul este o ruină. Vegetaţia acoperă acum fundul bazinelor, iar copacii au pus stăpânire pe plajele de odinioară. Municipalitatea a concesionat, în 1992, terenurile şi ştrandurile unei ferme care a reziliat contractul la scurt timp, pentru că întreţinerea complexului era mult prea costisitoare, iar chiria era mare.  Aşa că, edilii au golit bazinele şi au pus lacătul pe poartă. Câţiva ani mai târziu, proprietarii terenurilor pe care a fost construit ştrandul municipal au solicitat retrocedarea a 4.000 de metri pătraţi în acea zonă.

„Practic, am rămas doar cu bazinele. Teren pentru amenajarea plajelor şi amplasarea de chioşcuri nu mai avem. Nu s-a mai investit în reabilitarea bazinelor din acest motiv pentru că oamenii nu vin doar să se scalde. Aveau nevoie şi de locuri unde să stea la soare“, a spus Cătălin Alexa, viceprimarul municipiului Botoşani. Mai mult, actualul proprietar, a deschis un nou proces prin care cere şi terenurile pe care a fost construit bazinul mare. Până la finalizarea procesului, Primăria nu poate face nicio investiţie.

Un bazin olimpic de un milion de euro este promis botoşănenilor de doi ani. Proiectul este unic în Moldova, iar municipalitatea a obţinut o finanţare din partea Companiei Naţionale de Investiţii pentru a construi bazinul  în locul serelor de flori, aflate în imediata vecinătate a ştrandului abandonat. „S-au cheltuit sume importante pentru demolarea serelor şi întocmirea proiectului,numai că fondurile sunt blocate din cauza crizei“, a mai spus  viceprimarul municipiului Botoşani.

Până atunci, botoşănenii au posibilităţi limitate de a se răcori pe timp de caniculă. Trei piscine private sunt deschise în Botoşani. „Sunt bazine mici, cu puţine şezlonguri unde te bălăceşti ca în cadă. În plus, biletul de intrare este 12 lei. Destul de mult pentru un oraş ca Botoşaniul“, a spus Adriana Ieremie, studentă. 

Scăldatul în Siret şi Prut sunt alte variante pentru cei care nu au bani să ajungă vara aceasta pe litoral. Pompierii atrag atenţia că aceste locuri sunt însă periculoase îndeosebi pentru cei care nu ştiu să înoate.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite