Botoşănenii se dau în vânt după soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de cetăţeni se interesează zilnic de programul de încălzire cu energie regenerabilă finanţat de Guvern.Mai mulţi oameni şi-au întocmit deja dosare complete, deşi startul pentru Programul „Casa Verde“ se dă abia peste o săptămână.

Sute de botoşăneni sătui să fie clienţi ai sistemului centralizat de încălzire explorează noi modalităţi pentru a-şi asigura confortul în locuinţe. Mulţi speră să beneficieze de finanţare din partea Ministerului Mediului pentru achiziţionarea unui sistem alternativ de încălzire. Angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Botoşani nu mai prididesc să le explice oamenilor avantajele sistemelor propuse prin programul „Casa Verde“. „Unii au început să vină şi cu dosarele, însă nu le putem primi decât după data de 1 iulie“, a spus Narcisa Dumitriu, consilier în cadrul APM.


Panourile, tot mai căutate


Peste 80% dintre cei interesaţi preferă panourile solare. Suma pentru schimbarea sistemului de încălzire a unei locuinţe şi furnizarea de apă caldă menajeră cu panourile solare urcă până la 12.000 de lei, cu tot cu boiler. Cu toate acestea, botoşănenii nu se dau în lături de la această investiţie, cu atât mai mult cu cât aceasta presupune economii consistente pe viitor.


„Eu plătesc în jur de 350 de lei pentru încălzire în lunile de iarnă, dar şi vara cheltuielile sunt mari cu apa caldă. Acum că scad şi salariile încerci să faci economie dar oricum te ustură buzunarul. Prefer să dau 7.000 de lei pe un panou şi să am apă caldă şi căldură gratis apoi. Acum e cu atât mai convenabil cu cât aş putea primi de la stat 6.000 de lei din suma“, a spus Vasilica Foraşi, o botoşăneancă încântată de programul „Casa Verde“.

Dosarele se depun la sediul APM Botoşani, de pe bulevardul Mihai Eminescu, începând cu 1 iulie, iar selecţia proiectelor se va face la nivel central. Cei care vor să afle mai multe detalii despre acest program şi de ce acte au nevoie pentru a se înscrie în cursa înlocuirii sau completării sistemelor de încălzire prin energie ecologică, se pot interesa pe site-ul www.apmbotosani.ro sau la sediul Agenţiei.

Finanţare de 2,3 milioane de lei


Botoşaniul a primit 2,3 milioane de lei pentru a-i ajuta pe cetăţeni să se folosească de energie regenerabilă pentru încălzirea locuinţei. Programul oferă finanţare pentru trei variante de încălzire: panouri solare, în valoare de 6.000 de lei, pompe de căldură evaluate la 8.000 de lei şi centrale termice pe bază de peleţi, brichete sau tocătură lemnoasă, estimate la 6.000 de lei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite