Botoşănenii îşi cumpără legume la suta de grame

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânzătorii stau cu zarzavaturile, cartofii şi morcovii nevândute pe tarabe
Vânzătorii stau cu zarzavaturile, cartofii şi morcovii nevândute pe tarabe

Cartofii, morcovii, ceapa şi verdeţurile se vând în cantităţi mici din cauza preţurilor piperate. Produsele alimentare care nu trebuie să lipsească de la nicio masă se dau la preţuri de trufandale. Din acest motiv, clienţii cer legume şi verdeţuri cât să le ajungă pentru o singură masă.

Comercianţii care stau în frig în pieţe au tot mai rar clienţi care să le ceară un kilogram sau două din marfa expusă pe tarabe. Aceasta deoarece sărăcia îi împinge pe mulţi botoşăneni să-şi cumpere fructe şi legume la suta de grame.

Dacă anul trecut doar comercianţii de carne se plângeau de faptul că cetăţenii le cumpără produsele în cantităţi infime, acum şi vânzătorii de legume se confruntă cu aceeaşi situaţie. Pieţarii nu s-au încumetat să mai scadă preţurile, dar au venit în întâmpinarea clienţilor cu altă ofertă: au scos la vânzare zarzavaturi puse peste iarnă la punguţe, cât să ajungă de-o ciorbă.

Clienţii cer verdeţuri cât pentru un borş

„Nu mai cumpără lumea ca altădată. Acum trebuie să-l serveşti pe om cu cât de puţin cere. Eu am scos punguţe de zarzavat la suta de grame, ardei la fel, sfeclă roşie. Unii n-au bani să cumpere nici cu jumătăţile de kilogram. Tot mai mulţi vin şi cumpără câte o punguţă din asta, să aibă pentru un borş“, a spus Vasile Iriciuc, comerciant de legume din Piaţa Centrală.

Încasările pieţarilor abia ajung la 200 de lei

Vasile Iriciuc aduce la tarabă, pe lângă zarzavaturi, şi murături pe care, de asemenea, le vinde la bucată sau în recipiente foarte mici. În cele mai bune zile, încasările botoşăneanului abia ajung la 200 de lei.

Pieţarul spune că botoşănenii cu venituri mici, care nici până acum nu cumpărau foarte multe, abia-şi pot asigura traiul zilnic. „Înainte, dacă cereai să-ţi cântărească trei cartofi sau jumătate de kilogram de morcov vânzătorul se uita urât la tine şi fie nu te servea, fie te trata cu un aer de persoană care a fost deranjată doar pentru atâta lucru. Acum au înţeles şi ei că lumea nu are bani şi că oamenii cumpără după posibilităţi“, a spus Mariana Achiţei, o botoşăneancă care a venit să se aprovizioneze din hala de legume. Astfel, în loc să cheltuie între 10 şi 15 lei pe ardei, verdeţuri, morcovi sau alte rădăcinoase necesare pentru o ciorbă sau o altă mâncare de legume, botoşănenii aleg zarzavatul gata pregătit de comercianţi.

Zarzavatul pentru o ciorbă costă un leu

Pentru două-trei linguri de zarzavat, ce conţine verdeţuri, rădăcinoase, ardei,  dar şi roşii, cumpărătorii scot din buzunar doar un leu.

„Sunt unii care nu au nici cinci lei în buzunar când ies la cumpărături. Îşi iau o punguţă de zarzavat, jumătate de kilogram de cartofi, o pâine, nişte fidea şi atât. Nu sunt bani. E jale!“, a mai spus Vasile Iriciuc.

Listă de preţuri
- Cartofi: 1,5 lei;
- Ceapă: 1,3 lei;
- Morcovi: 1-2 lei;
- Zarzavat: 1 leu;
- Ardei: 8 lei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite