Botoşănenii duc spre faliment dealerii auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii îşi cumpără maşini noi din judeţele învecinate. Piaţa auto locală este cea mai slabă din ţară, cu doar zece autoturisme noi vândute de la începutul anului. Şoferii spun că dealerii auto locali nu ştiu să-şi atragă clienţii. 

Potrivit statisticilor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile, Botoşaniul a obţinut ultimul loc, alături de Giurgiu şi Sălaj, şi anul acesta şi anul trecut.

În 2009, dealerii auto au vândut în total 350 de maşini, adică aproape câte o maşină nouă zilnic. Anul acesta vânzurile sunt şi mai rare: câte o maşină la zece zile. „Este foarte dificil în această perioadă. Oamenii preferă să stea cu banii la ciorap pentru siguranţă, decât să investească într-un autoturism nou“, s-a justificat Bogdan Martinaş, dealer auto.

În realitate, şoferii botoşăneni preferă să-şi cumpere o maşină nouă din judeţele vecine, mai ales din Suceava. 

„Mi-am luat maşină nouă din Suceava pentru că dealerii din Botoşani nu ştiu cum să îşi vândă marfa. La noi trebuia să aştept trei luni până la livrare şi să mai dau şi ceva şpagă ca să se mişte cu talent, în timp ce în Suceava maşina a sosit în trei zile şi mi-au livrat-o la domiciliu“, ne-a declarat Alexandru Stamate, agent de vânzări.

Dealerii auto au explicat blocajul auto şi prin faptul că botoşănenii nu reuşesc să-şi vândă maşinile vechi pentru a achiziţiona una nouă.

„Preferă să aştepte“

„Sunt mulţi care-şi doresc o maşină nouă şi care se interesează de diferite modele, însă nu reuşesc să vândă maşinile vechi la un preţ rezonabil şi atunci preferă să mai aştepte“, a adăugat Bogdan Martinaş.

Potrivit acestuia, vânzările de autoturisme noi de anul trecut au înregistrat o scădere de 50% la nivelul judeţului faţă de anul precedent, iar trend-ul se menţine şi în prima parte a acestui an, în timp ce piaţa second-hand este blocată.

„Anul acesta nu am avut nicio activitate. Anul trecut am reuşit să dau doar şapte maşini în condiţiile în care am avut perioade când tranzacţionam şi câte două maşini în aceeaşi zi la târgurile auto“, a declarat Ovidiu Şuster, care se ocupă cu vânzări de maşini second-hand.

Dealerii auto speră ca în a doua jumătate a anului vânzările să mai crească, însă nu cred că anul acesta se va ajunge la 250 de autoturisme noi vândute la nivelul judeţului.

Coadă la predat rable
În mod paradoxal, posesorii de rable stau la coadă la firmele specializate pentru a preda maşinile. Voucherele pe care le primesc în schimb pot fi folosite doar pentru achiziţionarea unui autoturism nou. În primele etape ale programului derulat prin Administraţia Fondului de Mediu, Botoşaniul a primit 800 de bonuri.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite