Botoşănenii cu centrale, buni de plată la Termica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care au centrale nici nu vor să audă că trebuie să plătească bani societăţii de termoficare
Cei care au centrale nici nu vor să audă că trebuie să plătească bani societăţii de termoficare

Fie că sunt branşaţi sau nu la sistemul centralizat, locatarii vor primi facturi pentru căldură. Cei care au sisteme proprii de încălzire vor plăti din această lună şi căldura degajată de ţevile care le trec prin apartamente, dar şi de instalaţiile termice comune de la subsoluri.

Termica a anunţat că va emite facturi tuturor  botoşănenilor care locuiesc la bloc, indiferent dacă sunt sau nu abonaţi la sistemul centralizat. Facturile vor fi emise în baza unui ordin dat anul trecut de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de UItilităţi Publice (ANRSC).

„Se va trece la facturarea individuală şi a celor care au centrale termice sau nu au nicio sursă de căldură, dar au în apartamente ţevi de la instalaţia termică comună a blocului. Pe aceeaşi factură se va calcula şi căldura degajată de intalaţia termică de la subsolul blocului“, a declarat Denisia Agapie, directorul economic al SC Termica SA. Potrivit aceluiaşi ordin, furnizorii de agent termic au fost obligaţi să încheie convenţii individuale cu beneficiarii. În Botoşani, doar locatarii din 15 asociaţii, din 90, au semnat astfel de convenţii. Odată cu încheierea convenţiilor, factura este calculată de Termica SA, nu de asociaţia de proprietari, aşa cum era până acum.

Termica va factura însă şi caldura care se pierde prin instalaţiile comune şi va împarte costurile tuturor locatarilor. „Până acum, asociaţiile îi puneau la plată pentru căldura din spaţiile comune ale blocurilor doar pe abonaţii noştri, cărora le umflau nejustificat facturile“,  a explicat  Denisia Agapie.

Decizia, contestată parţial de jurişti

Şefii Termica apreciază că botoşănenii cu centrale termice vor plăti pentru căldura din spaţiile comune ale blocurilor aproximativ 14 lei pe lună. În Botoşani sunt 18.500 de apartamente care au centrale termice.

Juriştii susţin că Termica are doar parţial dreptate. „Doar pentru instalaţia de la subsolul blocurilor se poate factura căldura, pentru că este bun comun. Nu se pot cere bani pentru căldura din ţevile care trec prin casă. Aşa cum Termica cere bani, şi proprietarii apartamentelor pot solicita un tarif pentru că le trec prin casă acele ţevi“, a declarat avocatul Gheorghe Şuhan.

Tudor Avasiloaie,funcţionar public : Nu este corect. La noi, toată scara este debranşată de la sistemul de termoficare.

Victor Pavel,pensionar: Nu au decât să mute ţevile, pentru că mie nu-mi convine să plătesc şi-o să le tai.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite