Botoşănenii, sub ameninţarea ţurţurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O maşină parcată pe strada Călugăreni a fost avariată în weekend sub ochii proprietarului. În lipsa unei soluţii, asociaţiile le cer oamenilor să evite trecerea pe lângă blocuri.

Încălzirea vremii a făcut ca, în ultimele zile, bucăţi uriaşe de zăpadă şi ţurţuri de gheaţă să se prăbuşească de pe acoperişurile blocurilor. Spectacolul oferit trecătorilor este pe cât de sinistru prin zgomotul produs, pe atât de periculos dată fiind greutatea zăpezii căzută de la 10 metri înălţime. Cele mai multe incidente de acest fel s-au produs în cartierele Marchian şi Unirii, unde au fost construite zeci de şarpante după ureche: grinzile sunt prea înclinate şi nu sunt prevăzute cu sisteme de oprire a zăpezii. „Multe şarpante sunt construite fără autorizaţie şi nu respectă normele prevăzute de lege. Unghiul de înclinare este prea mare şi nu sunt prevăzute cu opritoare pentru zăpadă. De aceea, zăpada cade în bucăţi uriaşe“, a spus Daniel Ipsas, arhitect.


Protecţie doar pe hârtie


Curăţarea şarpantelor de zăpadă revine asociaţiilor de proprietari din oraş. În lipsa echipamentelor şi a unor macarale pentru a urca pe acoperişul blocurilor, asociaţiile se rezumă doar la avertizarea locatarilor cu privire la riscurile la care se expun dacă circulă pe lângă blocuri. „Angajaţii asociaţiilor au curăţat cât au putut. Nu avem cum urca pe acoperişuri ca să dăm zăpada, aşa că unele asociaţii au lipit afişe pe clădiri prin care atrag atenţia că zăpada cade de pe şarpante. Iarna trecută două persoane au fost rănite de zăpada căzută de pe blocuri“, a declarat Petrică Butnaru, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari Botoşani. Unele asociaţii au solicitat sprijinul pompierilor pentru curăţarea acoperişurilor.


O maşină aflată în parcarea din faţa unui bloc de pe strada Călugăreni a fost avariată de zăpada căzută de pe şarpantă. Totul s-a întâmplat sub privirile proprietarului, care abia investise 1.000 de euro în reparaţii. „Am auzit un zgomot puternic şi am văzut cum cade toată zăpada de pe şarpantă direct pe maşina mea. Mi-a distrus capota, parbrizul, farurile şi capota“, a spus Ioan Ionescu, păgubit. Disperarea bărbatului este cu atât mai mare cu cât nu era asigurat CASCO şi nu va fi despăgubit. Nici primăria şi nici asociaţia de proprietari nu-şi asumă acum responsabilitatea, iar omul este decis să se adreseze instanţei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite