Botosani: Botoşănenii iau cu asalt spitalele de teama coplăţii (SONDAJ)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botosani: Botoşănenii iau cu asalt spitalele de teama coplăţii (SONDAJ)
Botosani: Botoşănenii iau cu asalt spitalele de teama coplăţii (SONDAJ)

Secţiile Medicală, Oncologie şi Neurologie sunt cele mai aglomerate. În Unitatea de Primire Urgenţe ajung zilnic aproximativ 250 de persoane, dublu faţă de perioada normală.

Spitalul Judeţean Botoşani este aglomerat în fiecare an, în acele perioade în care scade activitatea agricolă. Cu mai puţin de două săptămâni până la introducerea coplăţii în sistemul de sănătate, medicii de la Spitalul Judeţean se confruntă cu un val de pacienţi. „Nu-mi permit să plătesc medicamentele. Medicul de familie este departe şi nu mă pot deplasa. Am venit la spital şi m-am internat cât mai pot să primesc tratamentul gratuit“, a mărturisit Ion Coşuleac.

„Vin o dată la trei luni şi mă internez din cauza bolilor de care sufăr. M-am externat luna trecută, dar am venit din nou, ca să nu prind coplata“, a declarat Vasile Timofte.Conducerea unităţii monitorizează zilnic gradul de ocupare a secţiilor şi încearcă să evite situaţiile în care doi pacienţi împart acelaşi pat. Cele mai aglomerate sunt secţiile Medicală, Oncologie şi Neurologie. În Unitatea de Primire Urgenţe (UPU), volumul de muncă s-a dublat în aceste zile.

„Cel mai greu este pentru cadrele de la UPU. Bolnavii nu-şi permit să plătească medicamentele şi vin în Urgenţe. Medicii de acolo duc tot greul. Din cele aproape 250 de persoane câte se prezintă zilnic în Urgenţe, doar câteva sunt internate“, a declarat medicul Mihaela Miler, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.

Coplata nu este agreată nici de bolnavi, dar nici de reprezentanţii sistemului sanitar. „Din punctul meu de vedere, pot spune că nivelul calităţii actului medical depinde de fiecare medic în parte. Coplata nu va fi decât o povară pentru pacientul şi aşa necăjit“, a declarat Gheorghe Apetroaie, director medical adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.

„Mai întâi ar trebui stabilit pachetul minim de asigurare, după care să se treacă la a doua etapă, a coplăţii, în sistemul sanitar“, a precizat Gheorghe Apetroaie.

Costurile bolii de la 1 septembrie

  • consultaţia la medicul de familie: 5 lei;
  • consultaţia la medicul specialist: 10 lei;
  • vizita la domiciliu a medicului de familie după orele de program: 15 lei;
  • internările mai lungi de două zile: 50 de lei, iar cele de peste o săptămână: 100 de lei.
Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite