Botoşani: Botoşănenii, blocaţi la ghişeul bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii băncilor spun că până în septembrie de-abia au acordat câteva zeci de împrumuturi. Anul trecut aveau sute de clienţi. 

Tot mai puţini botoşăneni apelează la credite pentru a-şi cumpăra locuinţe. Reprezentanţii băncilor spun că numărul solicitărilor venite de la populaţie a scăzut anul acesta cu mai mult de 50% în comparaţie cu anul 2008.

„Anul trecut aveam sute de cereri. Acum avem câteva zeci. Pe de altă parte, sunt mult mai puţine persoane care intră în bancă pentru a se interesa de un credit“, a precizat Dan Alupoaie, director al unei sucursale bancare din Botoşani.
Reprezentanţii instituţiilor finanţatoare recunosc că una din cauzele pentru care botoşănenii nu mai iau credite este legată de restricţiile impuse.

Creditul ipotecar, imposibil la 3.000 de lei venit lunar

„Numărul de credite acordat este mic, iar asta se datorează faptului că populaţia e în continuare rezervată şi aşteaptă să vadă ce se va întâmpla în următoarea perioadă. În plus, şi băncile analizează mult mai atent înainte de a aproba un împrumut“, a spus Dan Vasiliu, director de bănci din Botoşani.

George Marcu este unul din botoşănenii care a vrut să se împrumute pentru un apartament. Deşi are un venit lunar de 3.000 de lei împreună cu soţia, nu a putut lua credit. „Am fost nevoit să renunţ când am văzut condiţiile impuse de bănci. M-am interesat şi de programul «Prima Casă», dar acolo e şi mai greu“, spune botoşăneanul, de profesie inginer.

Piaţa imobiliară, grav afectată

Reprezentanţii agenţiilor imobiliare spun că scăderea creditării a dus la blocajul pieţei. Conform statisticilor, în 2007 şi 2008, în jur de 80% din locuinţe se cumpărau pe credite ipotecare. „Dacă în urmă cu un an cei care aveau de vândut o locuinţă se fereau de credite ipotecare, acum ar fi de acord, dar tot nu găsesc cumpărători. Condiţiile impuse de bănci fac aproape imposibil să mai obţii un credit. În plus, nici programul «Prima Casă» nu a avut efectul aşteptat“, susţine Cristian Mreană, agent imobiliar.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite