Botoşani: Botoşănenii năvălesc în pieţe pentru delicatesele de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Botoşănenii năvălesc în pieţe pentru delicatesele de iarnă
Botoşani: Botoşănenii năvălesc în pieţe pentru delicatesele de iarnă

Gospodinele din oraş se târguie pentru legumele necesare la zacuscă sau la murături

Preţurile cele mai mici sunt practicate de vânzătorii din Piaţa Centrală. Nu lipsesc însă furturile la cântar.

Conform proverbului, „omul gospodar îşi fac iarna car şi vara sanie“, botoşănenii au început din timp pregătirile pentru iarnă. Zacusca şi murăturile sunt cele mai gătite mâncăruri zilele acestea de către femeile din oraş. Prepararea delicateselor începe negreşit cu o vizită într-una din pieţele Botoşaniului, umplute la refuz zilele acestea de către cei care caută legume.

Cele mai bune preţuri, în centru

De departe, preţurile cele mai atractive la legume şi zarzavaturi se găsesc în piaţa centrală a oraşului, unde abia mai ai loc să arunci un ac. Spre deosebire de celelalte complexe agroalimentare din oraş, produsele sunt chiar cu 30% mai ieftine.

„Suntem nevoiţi să lăsăm la preţ pentru că suntem foarte mulţi comercianţi, iar marfa e cam aceeaşi. E o tradiţie ca în centru să fie mai ieftin decât în alte zone pentru că aici vin cei mai mulţi botoşăneni“, explică Maria Iftode, comerciant.

Gospodinele se înghesuie la tarabe de la primele ore ale dimineţii, în căutare de legume cât mai proaspete. Cererea cea mai mare, în această perioadă, este pentru pepenii verzi, murături şi gogoşarii puşi la tocane sau la oţet. Comercianţii au mai lăsat la preţ, iar un kilogram de pepene costă 1 leu, iar unul de gogoşari 2,5 lei.

„Pentru murat sunt buni cei mici, că se pătrund mai bine. Am găsit şi cu 50 de bani kilogramul. Dar dacă iei mai mulţi, ţi-i lasă mai jos la preţ. E puţin cam scump, dar îi cumpăr acum, până nu dă bruma şi îngheaţă“, a spus Aurel Timofte, pensionar. Comercianţii profită de faptul că gospodinele sunt nevoite să cumpere cantităţi mari şi lasă, totuşi, foarte greu din preţ.

„Omul dă oricât, dacă marfa e de calitate. Acum e perioada să faci zacuscă. Nu ai cumpărat acum, nu mai găseşti“, spune Narcisa Chilimon, comerciant de legume şi zarzavaturi. Reduceri de 15%  se fac doar celor care achiziţionează saci întregi.

Furtul la cântar, meteahnă veche

Obiceiul furatului la cântar pare să nu fi dispărut din pieţele oraşului. Unii vânzători profită de aglomeraţie şi de cererea mare. În ultimele zile, 10 vânzători au fost reclamaţi conducerii pieţei centrale pentru că fură la cântar. Aceştia au fost amendaţi cu sume cuprinse între 50 şi 100 de lei. „Ar trebui să li se interzică să mai calce în piaţă“, crede Maria P., casnică.

Vorbesc urât, nu te lasă să alegi. Parcă nu am fi noi clienţii şi ei vânzătorii, ci invers, Elena Simion, client.

Preţurile legumelor la Botoşani

- Roşii - 2 lei;
- Pepeni verzi - 1 leu;
- Vinete - 2 lei;
- Gogoşari - 2,5 lei;
- Ardei gras - 1,5 lei;
- Morcovi - 1,5 lei;
- Pătrunjel - 2 lei;
- Conopidă - 1,5 lei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite