Botoşani: Botoşănenii, campioni la plata taxelor pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria a încasat în acest an sume mai mari cu 16% faţă de 2008 de la contribuabili

În primele trei luni ale acestui an, 40% din botoşăneni şi-au plătit anticipat dările către bugetul local. În plus, botoşănenii au plătit şi amenzi în valoare totală de două milioane de lei.

Speriaţi de criza economică, botoşănenii s-au grăbit în acest an şi şi-au plătit taxele şi impozitele la bugetul local. Primăria Botoşani a înregistrat o creştere de 16% a încasărilor din impozitele şi taxele locale, iar sumele depăşesc totalul pe tot anul 2008. Şi oraşele Bucecea şi Flămânzi au reuşit în acest an să strângă la buget sume mai mari comparativ cu anul trecut.

Campioni la plată sunt însă locuitorii din municipiul Botoşani. Astfel, până acum, Primăria a încasat 25,1 milioane de lei, ceea ce reprezintă 80% din totalul estimat pentru acest an.

Impozitul pe casă, pe lista priorităţilor

Specialiştii în finanţe spun că botoşănenii s-au grăbit să-şi achite dările fiindcă s-au speriat de criză şi s-au gândit că nu vor mai avea suficiente fonduri până la sfârşitul anului. „Aşa se explică de ce  aproape jumătate din botoşăneni şi-au plătit anticipat taxele şi impozitele în primele luni ale anului. Este o vorbă în popor. De Fisc şi de moarte nu scapă nimeni“, a spus Lucian Lupu, şeful Direcţiei Taxe şi Impozite Botoşani.

Creşteri semnificative s-au înregistrat la plata impozitului pe clădiri, care a avut un grad de încasare mai mare cu 13% faţă de 2008. Creşteri s-au înregistrat şi la plata taxelor pentru parcare sau a taxei de publicitate şi afişaj, care au fost mai mari cu 47%. Nu în ultimul rând, s-a înregistrat o creştere de 240% faţă de anul trecut a veniturilor încasate din vânzarea de terenuri şi clădiri.

Pensionarii sunt primii la ghişee

Cei mai disciplinaţi contribuabili au fost în acest an pensionarii. Potrivit oficialilor de la Direcţia Taxe şi Impozite, vârstnicii sunt cei mai conştiincioşi. Deşi au venituri mici, aceştia plătesc anticipat taxele şi impozitele pentru a beneficia de reducerile oferite de Primărie.

Mihai Graur este unul dintre botoşănenii care au plătit anticipat, însă a revenit la ghişeu pentru a-i plăti dările fiului său, care este foarte ocupat.

„Eu plătesc în luna ianuare pe tot anul ca să nu mai am treabă. Acum m-aţi prins pe aici pentru că feciorul meu a rămas restant cu datoriile la impozitul pe apartament. El spune că nu are timp să stea pe la cozi, aşa că m-am oferit eu să-i plătesc. Dacă sunt la pensie, ce am de făcut?“, a spus Mihai Graur.

Amenzile la circulaţie, în topul plăţilor
Anul acesta, botoşănenii au achitat amenzi în valoare de două milioane de lei. „Am încasat foarte bine amenzile de circulaţie. Avem însă greutăţi la amenzile pentru prostituţie şi cerşetorie. Există o domnişoară care are de plătit amenzi pentru prostituţie de vreo 300.000 de lei“, a spus Dumitru Neamţu, directorul adjunct al Direcţiei de Taxe şi Impozite.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite