Botoşani: Botoşănenii au cele mai mici salarii din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Botoşănenii au cele mai mici salarii din Moldova
Botoşani: Botoşănenii au cele mai mici salarii din Moldova

În iunie, venitul mediu net a fost de 1.034 de lei, cu 345 mai puţin decât media pe ţară

Angajaţii din confecţii, construcţii şi alimentaţie publică au cele mai mici lefuri. Mai puţin de 10% din botoşăneni au un loc de muncă. 

Botoşănenii continuă să se numere printre cei mai prost plătiţi angajaţi din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică, în luna iunie, un botoşănean a câştigat un salariu mediu net de 1.034 de lei, la fel cât un nemţean, cu doar şase lei mai mult faţă de luna mai.

Statisticile arată că acest câştig este mai mic cu 345 de lei faţă de media pe ţară. În Moldova, cel mai bine stau la acest capitol judeţele Bacău şi Iaşi. Cifrele sunt cunoscute şi de autorităţile judeţene care au şi o explicaţie. „Cauza principală vine din regimul de tristă amintire, în care, din cauza vecinătăţii cu URSS, s-a refuzat amplasarea oricărui obiectiv de investiţii aici. După 1989, s-a investit tot în zonele dezvoltate şi aşa se va merge şi în continuare. Resurse umane şi financiare există, însă nu au fost încă valorificate cum trebuie“, a declarat Mihai Ţîbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean. Cele mai mici salarii sunt în confecţii, construcţii şi alimentaţie publică. „Nu putem da salarii ca în Bucureşti. Suntem totuşi în cea mai săracă zonă din ţară“, a declarat Ioan Nechifor, administrator firmă construcţii.

Chiar şi aşa, mii de persoane nu au o sursă de venit. Mai puţin de 10% din populaţia judeţului are un loc sigur de muncă. Mai exact, numărul salariaţilor depăşeşte cu puţin 55.000 de persoane. 

În baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă se află peste 8.700 de şomeri, dar numărul este în creştere. De la debutul crizei, peste 3.000 de femei care au lucrat în confecţii au fost disponibilizate, majoritatea trecute de 40 de ani. „16 ani am ştiut doar să croiesc şi să cos pantaloni. Mi-am stricat ochii şi mi-am distrus sănătatea pentru câteva milioane de lei. A venit criza asta şi peste noapte am devenit şomeră“, a spus Eugenia Pintilie.

Nici persoanele cu studii superioare nu au fost cruţate. „Am avut o firmă de amenajări interioare. Nu a mers şi am dat oamenii afară. Nu am reuşit să mă descurc şi am intrat şi eu în şomaj. Aştept ca banca să îmi ia casa pentru că nu am de unde să restitui împrumutul“, a declarat Daniel Ivasciuc, fost administrator.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite